Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recepti koji se čuvaju

U restoranu Korčula pršut od tune rade po tradicionalnom hrvatskom receptu – znamo cijeli postupak

Sandra Šimunović/Pixsell
11.05.2022.
u 08:09

Popularni zagrebački riblji restoran smješten u strogom centru Zagreba svakodnevno svojim gostima priprema jela od tune, a uz najpopularniji odrezak na žaru, gosti redovito naručuju carpaccio i pršut od tune. Recept po kojem ga sami pripremaju je fantastičan.

U "Korčuli" tunu naručuju od obrta za morski ribolov "Ugor", koji love na području srednjeg Jadrana. Nekoć je upravo srednji Jadran, točnije šibensko područje, bio poznato područje gdje se mogao naći velik broj tuna. Evo i recepta za pršut od tune, koji se u "Korčuli" poslužuje uz odličan, osvježavajući umak.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pršut od tune po tradicionalnom hrvatskom receptu

Sastojci:

5-7 kg težak odrezak od tune

20-ak kriški luka

40-ak zrna crnog papra

listovi ružmarina

4-6 lista lovora

morska sol

Priprema:

Tuna se stavi u posudu s dosta sitne morske soli te polovicom količine luka, papra, ružmairna i lovora. Meso se dobro natrlja solju te se stavi u posudu na sastojke. Ponovo se prekrije istom količinom sloja koji je i ispod ribe te se sve još dodatno posipa solju. Ostaviti da stoji dva dana, a potom presložiti i slagati istim redoslijedom kao i prvi put. Nakon 12 dana oprati u hladnoj vodi i staviti u vodu s kockicama leda na 24 sata. Kako meso ne bi plivalo treba ga opteretiti kamenom. Meso nakon 24 sata objesiti da se iskapa od vode i osušiti ga te dimiti na hladnom dimu od bukova drva. Nakon 5-7 dana ide još jedna ruka dima te potom i treća ruka. Suši se tjedan dana na buri, a zrelo je nakon 40-60 dana, ovisno o temperaturi. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije