Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ičići

U mjestu od tri slova marinom trči Bond, a pecaju se kobasice

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/8
30.07.2021.
u 08:31

Glavna plaža ima plavu zastavu te pristup za invalide. Pijesak, beton, šljunak, a tu je i nekoliko igrališta za odbojku na pijesku. Tu je uvijek šušur. Kupati se može i kraj Malog raja, pokraj izvora Klara, ali i na plaži u obližnjoj Iki

Ičići, mjesto od samo tri slova, simpa imena, ali strancima problematičnog. Kad prođu pokraj ploče s natpisom Ičići i kad ih pitate gdje su, lome jezike.

– Ajsiajsiaj – govore.

Na rivi, u kafiću Lučica, ribar Dušan Benko (80) im pomaže:

– Pomognemo im, naravno. Objasnimo im da to čitaju otprilike ovako “E–chi–chi” i uspijevaju!

Ima li galebova u Ičićima?

– To su tempi pasati – govori.

Čuje to jedan Ičićanin, pa veli:

– Sad su bile dvije dame, otprilike u tridesetima, plavojke. Slovenke. Sjele u restoran i skinule majice. Toples! I milo nama gledati, ali smo ih zamolili da obuku majice, da su ipak u restoranu. Ljutile su se i rekle: ‘Pa što? Pa tamo su muškarci bez majica’ – govori.

Vila kao nebrušeni dijamant

Mjesto između Opatije i Ike, odnosno Lovrana, broji samo 800 duša. Ali, sve je više stranaca koji su susjedi. Tu su čak i Rusi mali iznajmljivači, pa i Nijemci, Austrijanci. Kupili su kuće i iznajmljuju. Cijena kvadrata? Od 3000 eura naviše.

– Svaki treći susjed nam je stranac, pa mi smo postali kao Monte Carlo, slično je i u Lovranu i Mošćeničkoj Dragi – govore.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Što piju ribari nakon što se vrate na obalu?

– A što god... Nema biranja. Sve, od bevande nadalje – smije se ribar Benko. Prvi je čovjek Športsko-ribolovnog društva Ičići.

– Znala se tu izvaditi i tuna, jedna od 250 kilograma zabila nam se u lukobran, puno je ruku trebalo da je izvadimo... Nedaleko je i Vila Münz, jedna od najljepših secesijskih vila na Kvarneru, ali zapuštena. To je dragulj mjesta koji čeka da ga se napokon izbrusi. Sad iz vile izvire šikara.

Tu su vile Florida, Bamba, Mary... Susjed im je u Voloskom bio Andrija Mohorovičić, kojeg smo često spominjali zbog nesretnih potresa, život je ovdje proveo i Ivo Robić, on i supruga Marta kuću su ostavili Crkvi.

Mjesto je malo, prođe se začas pješice, nema čak ni klasičnog centra, sve se tu vrti par koraka oko ceste i par koraka iznad nje.

UKUPNA OCJENA

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 9

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 8

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude  7

Sadržaji za djecu  8

Kulturni sadržaji  8

Opskrbljenost  9

Autohtonost 9

Opći dojam  8

UKUPNA OCJENA: 83

 

Vraćamo se na priču s ičićkim ribarom, čovjekom koji je kao telegrafist dio života proveo na liniji Japan – Čile. I obrnuto.

– Izveli smo jednom štos, došli su nam gosti iz Ilirske Bistrice, naši prijatelji vatrogasci. I jedan od njih počeo je pecati, a naš domaći ronilac potajice je zaronio i na udicu mu zakvačio iznenađenje. Ribič je povlačio gore-dolje, a kad je ronilac napokon pustio flaks, iznenađeni ribič izvukao je – litru crnog vina i kobasice! Smijalo se cijelo mjesto, a prijatelj iz Bistrice nije zamjerio. Kobasice koje je upecao pojedene su iste večeri – govori Benko.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Mjesto je simpatično, domaći se druže. Nema tu zidina, nema kaštela, nema staroga grada... Tu je samo jedan hotel. Dakako, i on se zove “Ajsiajsiaj”, odnosno “Ičići”, a isto je ime i kampu. Na kavu se ide u kafiće Sunset, Calypso, Rožica, Bamba i Monte Capra, a jede se u Lučici, Veneciji, Malom raju i Galebu. Cijene pića i hrane su pristupačne. Parkinga je malo, a u ACI marini je skup, 15 kuna za sat... Smještaj stoji 50 eura za manji studio-apartman.

– Jedrenje je naš forte! A turisti, oni traže osamu, vile s bazenima, kojih je sve više i više. Ima stotinjak vila i barem pedesetak bazena – govore domaći.

Biciklizam?

– Nema bicikla, strmo je...

‘Umrli bismo bez barke’

Po ACI marini su najpoznatiji.

– ACI marina donijela je mjestu prosperitet. Po njoj cijela Hrvatska zna za Ičiće. Naravno, bilo je onih koji su bili protiv gradnje, ali mi smo u proteklih 30 godina otkako su prve jahte došle u marinu procvali. A nedavno je tuda, da nismo ni znali, trčao i Daniel Craig snimajući reklamu za Heineken. Toliko je tajni agent taj James Bond da smo tek šest-sedam dana kasnije čuli da je tu – dodaju u marini u Ičićima.

Je li Bond pobjegao onome tko ga je ovdje hvatao, pitamo naše sugovornike?

– Dakako, taj svaki put sklizne. Pa mora snimiti novi nastavak Bonda!

Ribari na molu zaključuju:

– Ne bismo mogli živjeti bez mora, da ne možemo svako jutro sjesti u barku, umrli bismo! 

U Staroj dami nikad nije dosadno. U Opatiji pamte da hoteli nisu bili zatvoreni čak ni u vrijeme svjetskih ratova, ali ni tijekomm pandemije španjolske gripe. Zbog korone su morali zatvoriti, prvi put dosad. Kad su se prošle godine otvarali prvi hoteli, činili su to upravo Opatijci. Tu se ne staje, oduvijek su bili prvi, najiskusniji, godinama uz Dubrovnik i Crikvenicu simboli hrvatskog turizma. Što se danas događa podno Učke? U stilu nastavljaju, tu se mogu vidjeti ovog ljeta djela Pabla Picassa i Joana Miróa, velikih prijatelja koji su stvarali u doba kada se Opatijom već razvijao turizam. Osim Picassa i Miróa, može se razgledati i izložba kultnog Toše Dapca, majstora zagrebačkih motiva, prvog imena zagrebačke umjetničke fotografije, ali i čovjeka koji je vrijeme provodio i u Opatiji i na Kvarneru. U prvim danima kolovoza koncerte će održati Tomislav Bralić i klapa Intrade, Radojka Šverko, violončelist Luka Šulić, a dolaze i Parni valjak, Bajaga, Crvena jabuka, Gibonni... Kolovoz završava Liburnija filmskim festivalom na ljetnoj pozornici, a u rujnu će se održati najveća opatijska manifestacija – RetrOpatija... Ovdje nikad nije dosadno. Nije bilo dosadno ni kada je ovdje ljetovala kraljica Sissy. Ništa čudno, poznati i slavni nekoć su također ovdje ljetovali, a zgodan je podatak da je car Karlo u Opatiji napravio i prve korake, tu je prohodao. Opatija je bila i ostala jedna od prvih opcija za odmor. 

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. STARIGRAD 94

4. BRODARICA 92

5. LOVIŠTE 91

6. DUĆE 89

7. PISAK 89

8. ZATON 89

9. SUKOŠAN 88

10. NOVIGRAD 87

11. PROMAJNA 87

12. BLACE 85

13. MOLUNAT 85

14. RAŽANJ 85

15. DRAGE 83

16. IČIĆI 83

17. SEGET VRANJICA 82

18. SRIMA 82

19. TRSTENO 81

20. GREBAŠTICA 80

21. BRSEČ

22. KLIMNO

23. LIŽNJAN

24. MARČANA

25. SAVUDRIJA

26. SELCE

27. SENJ

28. SVETA MARINA

29. VABRIGA

Parking. Besplatan parking. Osim što je hommage kultnom predstavljanju ‘Bond. James Bond.’, upravo je to važno za turista na putu. Uvijek pričamo o cijeni automobila (testni novi Mégane je 210.348 kuna), potrošnji (5.2 litre benzina na dosad prijeđenih3.000km),brojukonjskih snaga (140 Ks), veličini prtljažnika (nismo ga mjerili, ali ovako, od oka, imamjesta za bar šest gajbi piva), ali štojesparkingom? Kudas novimautom kad kreneš voziti po Jadranu? To nitko ne spominje. – Naći će se... – misli vozač. Hoće, alitražimobesplatanparking. Taj je najslađi. Najlakše je platiti. To svatko zna. Idemo redom.

Dubrovnik? Nikakav problem, gore na Gorici svetog Vlaha, parkirališta ima besplatnih za karavanu Méganea. I ljeti i zimi. Nekad je bilo i među zgradama u Lapadu, ali već domaći vozača sa ZG registracijama gledaju poprijeko. – Imamotuapartman,nemaproblema – lažemo, pošteno priznajemo, samo da bi automobil mogao ostati par satibez naplate.Tojevažno. Važnije od istine. Ipak,sGorice svetog Vlaha, gdje ne treba kao u Lapadu govoriti neistinu za ostaviti Méganea,treba dobro oznojiti majicu za spustiti se preko Boninova do Pila. Tko drži do sebe, zamijenit će majicu tu negdje oko Hiltona pa u Grad ući suh, uredan..

Savudrija? Nikakav problem, tamo separkingnikadanijeninaplaćivao, stalobipet karavanaMéganea,može i najavljenog električnog Renaulta 5. Rovinj? I tu će iskusni turist, iza sportske dvorane Valbruna u kojoj se ovih dana domaći vrijedno cijepe (najsigurniji grad na Jadranu, bravo!), pronaći ledinu koja ima mjesta zaparkiranjenapretek.UgraduHvaru besplatan je parking utopija, a za onekoji volebesplatnoparkirati Šoltabibila krasnomjesto za ljetovanje. NaSuskuistonema tihproblema, ali nema ih jer tamo – nema automobila! Samo pijesak. Na Čikatu je lijepo ostaviti automobil u hladu borove šume. Baška na Krku? Male su šanse, tek negdje oko Jurandvora. Baška voda kraj Makarske? Nikakve, tamo smo jednom parkirali kod neke bakice koja je vikala: – Dođite, dođite, evo ima kod mene mjesta – vikala je veselo imahala rukama otvarajući ogradu svoga vrta u centru mjesta, nedaleko poznate topole čiji opseg ima preko šest metara. Pa je ta bakica zatim i ispružila dlan i tražila 30 kuna za cijeli dan ispred njezine kuće... Platili smo, pa se to ne računa kao besplatno. U Vodicama isto čupavo, daoSelcu ne govorimo, tamo jest krkljanac. Dobro je u Umagu, iza Stella Marisa parkinga koliko ti srce treba. Ako tko treba savjet za besplatno parkiranje po Jadranu, neka se slobodnojavi.Usto, skupi se ušteđevine za zimske dane,umjesec dana na Jadranu ode i 1.000 kuna samo na parkiranje...

Evo, tu u Ičićima, ima dva mjesta ispred table ‘Ičići’. Pa tko prvi, njegova djevojka... Trenutno su puna. U ovo ljetno doba,aupravo na radiju javljaju kako je na Hvaru 40 stupnjeva Celzijusa (srećom sad nismo tamo), najljepše je ipak – tražiti taj besplatan parking.Uklimi, na 23 stupnja, uvaljen u mekane Méganeove fotelje, slušaš radio i što bi sad izlazio na zvizdan. Ali moraš, stranice su prazne... Idemo delat.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar EtTore
EtTore
12:37 31.07.2021.

Konacno, sutra pocinje sezona!

Avatar EtTore
EtTore
14:29 30.07.2021.

Kad pocinje sezona?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije