Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJELO

Tuš i dobar dezodorans riješit će ‘mirisnu’ moru

02.04.2009.
u 18:05

Ima li smisla uvijek iznova pisati o znojenju? Jedan ulazak u neko sredstvo javnog gradskog prijevoza, u trenutku kada temperatura prijeđe 15 Celzijevih stupnjeva, dat će potvrdan odgovor na to pitanje.

Znoj nema miris
Mnogo je zabluda vezano upravo uz tu fiziološku funkciju našeg tijela i mnogi pokušavaju spriječiti znojenje, što je potpuno pogrešno. Ono je prirodan način kojim tijelo regulira svoju temperaturu, a njime se i eliminiraju toksini. Osim toga, znojenje je odgovor na emocionalna stanja poput stresa, nervoze i straha...

Sasvim je pogrešno misliti da znoj smrdi. On je, naime, sam po sebi bez mirisa i sastoji se od vode i puno soli. Neugodan miris dolazi od sjedinjavanja znoja s bakterijama koje se nalaze na površini kože.

Stoga se protiv neugodnih mirisa treba boriti higijenom: tuširanje, dobro osušena (i depilirana) koža te kvalitetan dezodorans riješit će sve vaše probleme. Naravno, u najtoplijim danima trebat će vam i poseban dezodorans za noge, a velika pomoć je nošenje odjeće od prirodnih materijala – u prvom redu pamuka. Usto, ako je znojenje vaš problem, nikad ga ne rješavajte upornim nanošenjem dezodoransa. On ima učinka samo ako ga se stavi na čistu (i suhu) kožu.

Botox ne traje vječno
Najnovija metoda koja se primjenjuje protiv pojačanog znojenja jest ubrizgavanje botulinum toksina tipa A (popularnog botoxa koji briše bore i lice pretvara u maske). Injekcije se ubrizgavaju ispod pazuha, u dlanove ili stopala, svuda gdje su prisutni problemi sa znojenjem. Botox blokira djelovanje acetilholina na znojne žlijezde. Najveća je mana tretmana što nema trajniji učinak, pa se postupak mora ponoviti nakon 6 do 12 mjeseci.

Stoga, prije nego što se odlučite na takav zahvat, poduzmite sve ostalo što vam može pomoći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije