Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

Trudnica ostala bez kune prihoda zbog "birokratskog loptanja"

trudnica
Arhiva VL
21.04.2011.
u 18:05

Uoči porođaja njenu je naknadu s HZZO-a “pojela” ovrha, premda je to novac koji ne podliježe ovrsi

Mjesec i pol dana Zagrepčanku S. M. u visokom stupnju trudnoće šetali su od šaltera do šaltera banka, HZZO i Fina. Ostala je bez kune prihoda nakon što joj je naknada za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći sjela na blokirani račun. 

“Hitan” potpis 

Tek je pismo iz udruge Potrošač prekinulo to birokratsko loptanje. Podstanarki i tada trudnici, koja je u međuvremenu rodila, tekući je račun blokiran pa je otvorila podračun za sredstva koja ne smiju u ovrhu, a to je i naknada za bolovanje.

– Fina me obavijestila da je podračun otvoren i da je o tome obaviješten HZZO. No, HZZO obavijest nije dobio i uplatio mi je naknadu na blokirani račun. U banci su mi rekli da je kriv isplatitelj, u HZZO-u da taj novac neću vidjeti i slali su me u Finu, gdje su pak rekli da su svoje napravili. I iz banke su me slali u Finu. U HZZO-u su mi potom rekli da će poslati dopis u banku kojim će se problem riješiti, no dva je dana taj “hitni” dopis čekao na potpis rukovoditelja. Dan se porođaja približavao i očajna sam se požalila Potrošaču – kazala je S. M.

Jadranka Kolarević iz Potrošača obratila se banci, iz koje su vrlo brzo i na naš upit odgovorili da je slučaj S. M. uspješno riješen. U HZZO-u su nam pak rekli kako ih je Fina obavijestila o ovrsi u trenutku kad su već obradili bolovanje. Naknadu su, kažu, mogli isplatiti na poseban račun tek na dan kad su od Fine dobili obrazac o posebnom računu. Ovo je primjer mnogih problema koji nastaju u primjeni ovršnog zakona, upozorava PBZ. Građani s ovrhom na računima, kako bi zaštitili primanja izuzeta od ovrhe, od 1. siječnja moraju u Fini potpisati obrazac kao preduvjet za otvaranje računa na koji će primati uplate izuzete od ovrhe. 

Sustav nije uhodan 

Samo temeljem zahtjeva klijenta, Fina daje nalog banci da ovršeniku otvori poseban račun. Banka ga otvara, obavještava Finu, koja o tome obavještava uplatitelja. – Kako sustav očito još nije uhodan, događa se da primanja i naknade koji bi trebali zakonom propisanom procesu biti uplaćeni na poseban račun i izuzeti od ovrhe, završe na računu nad kojim se provodi ovrha. Banke imaju limitiranu ulogu jer su dužne provesti platne naloge isključivo po instrukcijama uplatitelja i Fine, te najčešće ne mogu prepoznati pogrešno usmjerene uplate. Stoga se svaki upit klijenata analizira s posebnom pozornošću i pokušava se prepoznati eventualna pogreška ostalih sudionika u sustavu – poručuju iz PBZ-a.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
19:18 21.04.2011.

.......................Kakva je ovo trudnica koja nosi MINJDZUSU ZAUSNICU na PUPKU ????Jeli to mozda cijena poroda ????? Novinaru bas si smijesan, pa zasto nisi sakrio PUPAK ljubi je u ........................k

PA
pasara
20:09 21.04.2011.

U ona crna vremena kada su se place redoviti isplacivale,stanovi i krediti dobijali skoro na poklon,kada se studij nije placao,kada su se doprinosi na place redovito uplacivali,kada je nezamislvo bolo da neko ne radi a placu ne prima ,kada je drzavna administracija bila vise nego upola manja nego danas.i t.d. tocno se znalo koja primanja se ne mogu plijeniti a koja mogu.I djeci dodatak se na primjer nikada plijenio nije.Danas se moze,a tocno se zna ko nvrsi uplatu i sto koji iznos predstavlja-ma kakvi posebni racini koje primatelj uplate otvoriti mora.Sve je to vise od sprdacine i birokratije.Da ono su bila crna vremena i sve se radilo rucno-pa ni komputera bilo nije.

PI
PIDOČA
19:10 21.04.2011.

hehe,koja laž i pljačka,...ne zna se ko je gori od ove retardirane Fine ili ovog superhika/banke/ a da to kaže recimo koja mala nesposobna banka ala Volksbank ili OTP ili Imex, već vako javno izlaziti u medije i lagati i toPBZ ma kakav potrošać,to triba u roku od 24h tužiti sudu,..a ne se snjima natezati, banke su znale da će bit problema,pa su lipo to \"fikale\"ovim retajima od radnika,FINI. a za blokirane račune banka otvara NOVE račune i naplaćuje naknadu,što je totalno nepotrebno jer se vidi uplata , banke to znaju,ali,ali...ali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije