Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boravak u prirodi

Trikovi za boravak u prirodi: Napokon dolazi lijepo vrijeme, jesu li i vaša djeca spremna za sunčane dane?

Plodine
Shutterstock
18.05.2022.
u 08:59

Dulji boravak u prirodi pospješuje psihofizičko zdravlje djece. Donosimo nekoliko trikova kako ih možete zadržati izvan doma

Istraživanja su pokazala da postoje brojne prednosti kretanja djece u prirodi. Uočavaju se kroz zdravstveno stanje djeteta jer djeca koja više borave u prirodi manje su sklona obolijevanju. Svakodnevni boravak na zraku u svim godišnjim dobima jača imunitet organizma.

Sunce potiče proizvodnju vitamina D, a uz hodanje, trčanje, skakanje, penjanje koje ubrzava disanje i rad srca, smanjuje se vrijeme pred ekranom koje često uz lošu prehranu dovodi do viška kilograma. Također, igre na otvorenom pomažu djeci u razvoju motorike.

Iako su ovo već gotovo zdravorazumski podaci, uslijed napretka tehnologije, djecu je ponekad zbilja teško motivirati da ostanu na svježem zraku i upijaju sunce. Zato je nužno prilagoditi im boravak na otvorenom i učiniti ga izazovnim i zabavnim.

Kada ponestane ideja, potrebno se osloniti na već provjerene metode uz koje ćete svoje najmilije navikavati na prirodu već od najranijih dana. Djeca koja odrastaju boraveći u prirodi stasaju u snalažljivije i izdržljivije ljude, stoga nemojte dozvoliti da vas njihov uzrast, ili bilo koji drugi uvjet, spriječi u tome.

Atraktivne korisne igračke

Igračke su gotovo glavna poveznica za svu djecu, tako da s njima ne možete pogriješiti. Ipak, u današnjem svijetu postoje brojne vrste i tipovi igračaka, pa je teško odabrati, posebice kada se radi o bebama i najmlađima koji su puni ideja. Ne treba se uvijek voditi isključivo za željama djeteta, već treba uskladiti ono što će biti zanimljivo s onim što će biti korisno. Tako primjerice trampolin može biti pravi izbor za sve uzraste. Zabava je zagarantirana, a prilikom korištenja trampolina rade gotovo svi mišići.

Uz njega, ne samo da vaše dijete nećete morati zadržavati na otvorenom prostoru, nego će se i kvalitetno razvijati. Ako govorimo o najmlađima, nije loše od početka navikavati ih na kotače bicikla. U tome mogu pomoći igračke poput dječjeg motora.

Osim što dijete takvu igračku mora samostalno gurati, od najranijih dana stvorit ćete mu ljubav prema biciklu. Vožnja biciklom ne samo da je ekološka, no ima i brojne fizičke dokazane prednosti.

U ljetnim danima nikako ne treba zaboraviti na vodu i osvježenje. Tako će se vaša djeca moći kroz igru osvježiti uz pištolj na vodu. Osim što uvijek potakne trčanje, iznimno je draga zabava gotovo svoj djeci, a posebice najmlađima.

Plodine
1/3

 

Potaknite kreativnost

Priroda sama po sebi nudi brojne prepreke i izazove koje djeca moraju svladati. Neka vaše igračke budu dodatni poticaj njihovoj kreativnosti. Zato primjerice odaberite kućicu s dvorištem. Osim što će to biti nužan zaklon od prekomjernog sunca, uvijek potiče razvoj mašte i različitih kreacija u vašem djetetu.

Uz kućicu možete uvijek odabrati i neku vrstu dječje njihaljke, koja će biti ne samo dodatan ukras, već i idealan razlog zbog kojeg će vaše dijete htjeti što više provesti vremena na zraku. Za nešto starije, idealan izbor za istraživanje je neka vrsta romobila. Ona će potaknuti samostalnost i mobilnost, što je nužan preduvjet da u djeci pobudite znatiželju. Pritom, nikako nemojte zaboraviti kacigu.

Za one najmlađe

Možda vam se najzahtjevnije čini u prirodi zadržati bebe, no ni to nije nemoguća opcija. Istraživanje i puzanje po prirodi u najmlađim danima jača imunitet, te pospješuje bolji rast i razvoj djeteta. Dozvolite mu ponekad i da padne, jer su i padovi dio odrastanja i istraživanja. Naravno, imajte kontrolu nad situacijom, ali nemojte dozvoliti da ona sputa neometani razvoj djeteta i njegovo prirodno istraživanje okoline.

Ljeto je idealno za takve poduhvate. Vi se samo pobrinite da vaše dijete bude zaštićeno. U tome će vam pomoći Johnson's baby šampon koji regenerira tijelo i vrlo je nježan za bebinu kožu. Naravno, pobrinite se da nakon kvalitetne igre dobije dovoljno energije. Svima omiljeni Čokolino nikad nije pogreška. Ako kojim slučajem brinete jede li vaše dijete prirodno i zdravo, uvijek se možete osloniti povremeno i na kašice. Ne zaboravite uvijek svojim najmlađim istraživačima osigurati i pokoju slasticu kao nagradu za istraživački duh.

Plodine
1/4

Nemojte dozvoliti da vašu bebu sputaju tvrđi i nepravilni tereni. Naoružajte se podlogom za igranje. Osim toga, osigurajte se i od neplaniranih situacija podlogom za presvlačenje. A ako se odlučite na putovanje s bebom na dulje relacije i van vašeg doma, sa sobom svakako ponesite putni krevetić. On je prijenosan, praktičan i lako sklopiv te je vašoj bebi ugodan san osiguran gdje god se nalazite.

Svu ovu opremu od igračaka do dječjih potrepština možete pronaći u Plodinama. Svojom kvalitetnom opremom Plodine omogućuju roditeljima i djeci svih uzrasta neometanu zabavu i zdrav rast i razvoj. Njihove najnovije kataloge možete pogledati ovdje.

Tako za vrlo pristupačnu cijenu možete dobiti sve na jednom mjestu i biti sigurni da će vaš boravak u prirodi biti nezaboravan.

Sadržaj nastao u suradnji s Plodinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije