Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Trebate li stvarno zagrijati pećnicu prije korištenja? Evo što kaže pekar

shutterstock
20.11.2023.
u 07:00

Što se događa kada ne zagrijete pećnicu ovisi o tome što pečete. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplinom.

Napravili ste tijesto, posložili kolačiće, zarezali tijesto za kruh, ali tek sada shvaćate da ste zaboravili zagrijati pećnicu. Svi ponekad preletimo recept ili jednostavno propustimo korak. Svatko od nas je u nekom trenutku bio u ovoj situaciji - i možda ćete se zapitati možete li se izvući bez prethodnog zagrijavanja pećnice, piše profesionalni pekar Yahoo.

Prethodno zagrijavanje pećnice je jednostavno uključivanje pećnice na željenu temperaturu pečenja unaprijed kako bi dosegla tu temperaturu prije nego počnete peći. Možda ćete to uzeti zdravo za gotovo, ali vruća pećnica od samog početka pokreće sve vaše omiljene reakcije pečenja. Pretvara lisnato tijesto u lisnato tijesto, stvara hrskavu koru za pitu i započinje drugi čin dvostrukog djelovanja praška za pecivo.

VEZANI ČLANCI:

Što se događa kada ne zagrijete pećnicu ovisi o tome što pečete. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplinom. Pogledajmo što će se dogoditi u svakom slučaju:

Kolačići i keksi: Ako pečete kolačiće u hladnoj pećnici, mogli bi se previše raširiti. Kolačići se oslanjaju na početni udar topline i, tako da zadržavaju svoj oblik dok se masnoća u tijestu topi i širi. Budući da će kolačićima trebati više vremena da se ispeku, ima više vremena da voda ispari i izaći će suhi umjesto vlažni. Također će izgledati blijedo, budući da se Maillardova reakcija odgovorna za tamnjenje ne događa do najmanje 140°C.

Kolači: Pečenje kolača također može poći po zlu ako prethodno ne zagrijete pećnicu. Toplina proširuje zračne džepove nastale tijekom miješanja maslaca i šećera, osiguravajući podizanje. Također aktivira prašak za pecivo dvostrukog djelovanja. Bez početne topline koja bi pokrenula te procese, kolači su gusti i ravni. Također će stvoriti deblju koricu zbog produljenog vremena pečenja, što obično nije poželjno u kolaču.

VEZANI ČLANCI:

Kruh i peciva s kvascem: kada pečete štrucu kruha, kvasac se pojačava prije nego što ugine od vrućine. Toplina također uzrokuje brzo širenje plinova u tijestu koje stvara kvasac. Taj se proces naziva opruga pećnice, a ako pečete kruh, znate koliko je važno ovo početno dizanje i koliko ga je zadovoljstvo gledati. Bez početnog udara topline iz prethodno zagrijane pećnice, opruga pećnice se neće pojaviti. Kvasac živi dulje, a štruca će propasti. Korica neće potamniti i propustit ćete tostirane okuse koji dolaze sa zlatno-smeđom koricom.

Pite i lisnata peciva: Ako prethodno ne zagrijete pećnicu za pite i peciva, dobit ćete mokre pite i ravna peciva okružena bazenom otopljenog maslaca.

GALERIJA: Profesorica povijesti od kruha radi pravu umjetnost

1/15

Meringue: Čak će se i meringue, koja se obično peče sporo na niskoj temperaturi, slomiti prije nego se stigne stvrdnuti ako pećnica nije dovoljno vruća kad se počne peći.

Jeste li ikada primijetili da svi recepti ne započinju predgrijavanjem pećnice? To je zato što najbolje vrijeme za zagrijavanje pećnice ovisi o tome što radite. Dobar recept pokazat će kada treba zagrijati pećnicu kako bi vrijeme isteklo kako treba. No, gotovo uvijek se preporučuje prethodno zagrijati pećnicu za pečenje

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

 

Komentara 1

NB
Nboy
07:28 20.11.2023.

da mi je znati tko hoće jesti tamni spaljeni kruh,tijesto treba biti pečeno a svijetle boje bez tvrde kore po mogućnosti isto tako i kolači što je tamno od pečenja je smeće spaljeno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije