Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključ uspjeha?

'Tko rano rani...'? Uspješni Hrvati otkrivaju nam svoje navike spavanja!

15.07.2019.
u 16:28

Brojni poduzetnici diljem svijeta ustaju što je ranije moguće, a evo kakva je situacija u Hrvatskoj

Poznato je kako većina uspješnih poduzetnika rano ustaje, već oko 6:00 sati kako bi iskoristili dan najbolje što mogu, obavili sve aktivnosti na vrijeme i na kraju imali nešto slobodnog vremena za sebe. Nikola Tesla je navodno spavao samo dva sata dnevno, Thomas Edison je tvrdio kako je spavanje gubitak vremena, dok recimo Bill Gates voli biti odmoran kako bi funkcionirao pa spava sedam ili osam sati dnevno. Postoji i polifazično spavanje koje je zapravo spavanje nekoliko puta dnevno u određenom trajanju. Ovo se još naziva i “San genija” jer je ovakav način odmora izmislio Leonarda da Vincija. Pitali smo hrvatske poduzetnike kada se bude i kada idu spavati te jesu li zadvoljni svojim navikama spavanja.

Saša Cvetojević, poznati investitor i poduzetnik

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Saša je član Upravnog odbora CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela, uspješni poduzetnik i investitor, a kaže kako nije zadovoljan svojim bioritmom, ali posao kojim se bavi je takav te se tješi kako će se naspavati kad umre. 

"Spavati idem vrlo kasno, rijetko prije 1:00 ili 2:00 sata u noći. Navečer sam prilično produktivan, mir je i uspijem odraditi puno posla. Kasne sate koristim i za čitanje te učenje, ali tada najčesće razrađujem nove poslovne ideje. Nisam ranoranioc i sve obveze prije 8:00 sati ujutro su mi velik problem. Budim se oko 8:00 ili ako imam sreće da taj dan nemam ranijih obveza, oko 9:00 sati. Često imam periode u kojima teško skupim više od pet sati sna u prosjeku, no nakon toga mi treba neka nedjelja u kojoj spavam po 12 i više sati.

Popodne ne spavam, jer rijetko dolazim s posla prije 19:00 sati. Ne mogu reći da sam zadovoljan svojim bioritmom, siguran sam da bi za moje zdravlje bilo bolje spavati duže i u pravilnijim intervalima. No, tješim se kako ću se naspavati kad umrem. :)"

Kristina Ercegović, osnivačica Bussines cafea 

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Kristina je i blogerica, autorica knjiga "Sam svoj gazda" i "Najjači si kad si svoj", a i profesorica je na Algebra učilištu, predaje kolegij Poduzetništvo studentima Digitalnog Marketinga te vodi međunarodni projekt "Ljubav, kilogrami, novac". Kristina kaže kako je zadovoljna svojim navikama spavanja. 

"Spavam od 23 do 6:00 najčešće i ne spavam popodne i zadovoljna sam svojim navikama spavanja. Godinama se ne budim sa satom. Slušam svoje tijelo i koliko sna mu je potrebno. Ujutro uvijek odvojim vrijeme za sebe, za molitvu, čitanje i pripremu za dan."

Manuela Šola, vlasnica i direktorica Komunikacijskog laboratorija

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Manuela je prije 15 godina osnovala komunikacijsku agenciju Abrakadabra, koja danas nosi ime Komunikacijski laboratorij. Kaže kako bi mogla odspavati još koji sat dulje, ali se i ovako budi odmorna. 

"Spavam u prosjeku sedam sati, iako se divim navikama uspješnih ljudi koji uspjevaju spavati 4-5 sati, nisam niti blizu tome. Naprotiv, da imam dovoljno vremena mogla bih spavati još sat dva duže. Većinom idem spavati oko ponoći i budim se u 7:00 ujutro, obično odmorna i regenerirana. Popodevni san i odmor nisam nikada prakticirala pa tako ni sada nemam potrebu za istim."

Lana Rosandić, vlasnica agencije Alert

Foto: Instagram/alertadvertising

Lana je vlasnica full service marketinške agencije koja u svojem opisu posla ima i organizaciju događaja pa samim time i njezin posao obuhvaća mnogo putovanja i organizacije. 

"Ne spavam koliko bih htjela, a to je barem sedam sati dnevno -  nikada ne idem spavati prije ponoći, a budim se u 6:00 ujutro, nekada i ranije, ukoliko imam puno obaveza, a prije posla pokušavam “ugurati” i teretanu. 

S obzirom na prirodu posla, puno putovanja i organizaciju evenata, često idem spavati jako kasno ili čak rano ujutro te često spavam samo četiri sata dnevno što mi više ne predstavlja problem jer je preraslo u naviku. Inače sam jutarnji tip i jedva čekam da svane. :)"

Kata Barišić, osnivačica portala Pokloni.Me 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Osim portala s ludim poklonima, Kata je osnivačica i Zagreb Time Travel aplikacije, a spava dobro, iako ima dijagnosticiranju apneju. 

"Spavam super, u načelu generalno imam kvalitetan san. Obično idem spavati iza ponoći i budim se u 7:00 sati ujutro. Ne spavam popodne.

Inače mi je dijagnosticirana apneja - poremećaj sna, ali ne mogu reći da imam ikakve simptome po tom pitanju budući sam zadovoljna kvalitetom sna i budim se odmorna i spremna osvojiti svijet. Nakon što se probudim slijedi 10 molitva zahvalnosti i meditacija i idemo u nove radne pobjede."

Pogledajte kako se odijenuti za razgovor za posao: 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:51 15.07.2019.

Bravo!!! Drago mije čuti da su to uspješni Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije