Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tajna dugog života leži u – organiziranosti?

06.01.2009.
u 12:22

Ulaskom u novu godinu zasigurno ste donijeli neke novogodišnje odluke kojih ćete se držati ili možda ipak nećete. No, moderno ih je donositi, pa zašto ne? Među vašim odlukama koje biste mogli donijeti možda bi se trebala naći bolja organiziranost, jer upravo je to, tvrde stručnjaci, ključ dugovječnosti.

Jednom je studijom, naime, utvrđeno da organizirani i promišljeni ljudi žive duže od onih nemarnih i impulzivni. Dakle, oni koji vode dnevnike ili često sastavljaju liste “što treba napraviti” žive u prosjeku četiri godine duže od onih neorganiziranih koji sve rade - kako im padne na pamet.

- Ne samo da oni koji promišljaju o svemu unaprijed imaju zdravije životne navike i da manje riskiraju, nego imaju i stabilnije poslove i brakove, a često i biološku predodređenost za dobro zdravlje, - kaže Howard Friedman, profesor psihologije ne Kalifornijskom sveučilištu gdje je istraživanje provedeno.

Kao što se možda pretpostavili razlog leži u činjenici da oni dobro organizirani često vode uredan i miran život, a to često podrazumijeva i manje loših navika, pa oni nerijetko ne puše i ne piju alkohol. Ako niste među takvima, ne brinite, još uvijek nije kasno promijeniti se.

Stručnjaci kažu da je dovoljno započeti s jednom stvari, na primjer stabilnim poslom, da bi se kasnije ostala područja života lakše posložila, odnosno da biste postali skloniji organizaciji i promišljanju. Nova godina je tek počela – sretno! (NaM)



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije