Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerite znanje

Sve češće se javljaju ljudi koji su prevareni na internetu, o čemu se radi?

Shutterstock
22.11.2023.
u 16:52

Svaki napredak u tehnologiji donosi i nove mogućnosti za prijevaru, stoga uvijek valja biti na oprezu kada se radi o osobnim i financijskim podacima

U svakodnevnom životu uvelike se oslanjamo na tehnologiju. Od online kupovine do bankarstva, neprestano koristimo internet kako bismo si olakšali život. Uz to dolazi i rizik od financijske prijevare, kako na online tako i na offline platformama. Lako je pomisliti da smo dovoljno pametni da izbjegnemo prijevaru, ali istina je da svatko može postati njezinom žrtvom.

Zato smo osmislili kratak kviz za provjeru vašeg znanja o financijskim prijevarama. Ali prije toga podsjetimo se zašto je važno biti svjestan takvih prijevara.

Financijske prijevare mogu se pojaviti u mnogim oblicima. Prevaranti mogu slati e-poruke ili tekstualne poruke koje izgledaju kao da ih šalje vaša banka i u kojima se od vas traži da kliknete na poveznicu i unesete svoje podatke za prijavu. Mogu vas nazvati pretvarajući se da su iz financijske ustanove, prijeteći pravnim postupkom ako ne platite navodni dug. Mogu čak ukrasti podatke o vašoj kreditnoj kartici instaliranjem uređaja za skeniranje na bankomate ili druge aparate koji primaju kartice.

Posljedice za žrtve financijske prijevare mogu biti razorne. Možete izgubiti svoj teško zarađen novac, a oporavak od financijske prijevare može trajati mjesecima ili čak godinama. Stoga je važno učiniti sve što možete kako biste spriječili da se to uopće dogodi.

Kako se možete zaštititi od financijskih prijevara? Jedan od načina jest da budete stalno informirani. Budite u tijeku s najnovijim prijevarama koje kolaju društvenim mrežama i budite oprezni s bilo kojom e-porukom u kojoj se traže vaši osobni podaci. Provjerite jesu li vaše računalo i drugi uređaji zaštićeni najnovijim antivirusnim softverom i budite oprezni kada koristite javne Wi-Fi mreže.

Vratimo se sada kvizu. Osmišljen je da provjeri vaše znanje o financijskim prijevarama i da vam pokaže koliko lako možete postati žrtvom. Ne brinite se ako nešto ne znate ili niste 100 % sigurni pa pogađanjem dođete do točnog odgovora – poanta je učiti iz svih pogrešaka i biti bolje pripremljen u budućnosti.

Imajte na umu da se financijska prijevara može dogoditi svakome. Ako ostanete informirani i budete oprezni, možete zaštititi sebe, svoju obitelj i svoju imovinu od prevaranata. Stoga za početak riješite kviz – mogli biste se iznenaditi onim što naučite!

 

Sadržaj nastao u suradnji s Hanfom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije