Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 svakodnevnih savjeta

Svi žele zdravo živjeti i održavati optimalnu težinu: Evo kako to rade Japanci...

4. obljetnica tsunamija u japanu
Reuters/PIXSELL
31.08.2023.
u 08:00

Za mnoge na zapadu tjelovježbu je poput posla, dok se u Japanu o njoj govori kao o nečem radosnom što nam povećava kvalitetu života, a ne samo sagorjeva kalorije.

Odrastajući u Europi ili pogotovo u SAD-u, lako se 'navući' na ideju da je za zdravo življenje potrebno redovito ići u teretanu, kod kuće si sam pripremati sve obroke, iz jela i pića izbaciti šećer i na sve načine biti discipliniran; no je li takva isključivost doista potrebna samo da se održi dobro zdravlje i optimalna kilaža? Prema Pregledu svjetske populacije, sa 4,3 posto Japan ima jednu od najnižih stopa pretilosti u razvijenim zemljama; za usporedbu, SAD ima 36,2% i 12. najvišu stopu pretilosti u svijetu. "Iako će mnogi vjerojatno pomisliti da je razlog tome to što su Japanci discipliniraniji od većine zapadnjaka, nije već razlog leži upravo u njihovoj umjerenosti i navikama kojih se svakodnevno drže, a koje su održive i u ovom modernom načinu života", objasnila je za Insider Kaki Okumura, japanska wellness autorica koja je dio života provela u SA-u, a dio u Japanu. Ovo je, kaže Okumura, pet navika kojih se većina Japanac drži da održe zdravu tjelesnu težinu i zdravi lifestyle, a koje je i sama prisvojila dok je živjela u Japanu.

1. Svuda idu pješice

Odrasli Japanci puno hodaju. Nacionalna anketa o zdravlju i prehrani koju je 2019. godine provelo japansko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi pokazala je da muškarci tamo u prosjeku naprave oko 7.000, a žene malo ispod 6.000 koraka u danu. Sudionici istraživanja obuhvatili su 300.000 Japanskih kućanstava u kojima je ispitano 720.000 članova obitelji. Usporedbe radi, prema Mayo klinici prosječni Amerikanac prohoda manje od 4.000 koraka dnevno.

U 1980-ima japanski je grad Nagano imao jednu od najviših stopa moždanog udara u zemlji, na što je japanska prefektura odlučila odgovoriti izgradnjom 100-tinjak pješačkih ruta diljem zajednice što je preokrenulo taj trend. Sada se taj grad ponosi sa jednom od najviših stopa dugovječnosti u zemlji. I inače je Japan na vrhu globalne ljestvice očekivanog životnog vijeka, s prosjekom koji je 2020. bio viši od 85 godina. "To ne znači da se ne treba baviti i vježbama visokog intenziteta, ali ne bismo trebali zanemariti ni vrijednost hodanja. Šetnja kvartom ili parkom mogu učiniti čuda za zdravlje", ističe Okumura.

2. Umjereno jedu

Moderna japanska prehrana više ne podrazumijeva samo ribu na žaru, miso juhu i rižu, a mnogi Japanci uživaju u istoj hrani kao zapadnjaci i redovito jedu hamburgere i drugi 'junk food', sladoled i pomfrit. Ipak, ključne razlike leže u učestalosti, kao i veličinama porcije. Ako posjetite McDonald's u Japanu, vidjet ćete da je njihovo piće srednje veličine još uvijek manje od malog američkog, a velika pizza iz japanskog Domino'sa manja od iste u SAD-u. Japanci u svojim restoranima obično mogu sve pojesti, bez da se na kraju osjećaju natrpano.

"Prakticirajući umjerenost, možemo redovito jesti što želimo bez većih posljedica za zdravlje i nema potrebe da se potpuno odreknete šećera, ugljikohidrata ili bilo koje druge drage vam hrane", smatra Okumura.

3. Pojednostavljuju kuhanje

Često se na zdravo kuhanje kod kuće gleda kao na višesatni posao, rezerviran samo za one koji imaju puno slobodnog vremena, a mnogima je nakon napornog radnog dana ideja kuhanja toliko zamorna da radije uzmu hranu za van.

"Iako kuhanje kod kuće oduzima neko vrijeme, naučila sam da se i to može raditi bez pretjeranih komplikacija i da ne treba dugo trajati", rekla je Okumura. Tako npr. umjesto da u loncu griju vodu, Japanci često jaja i povrće spremaju u mikrovalnoj pećnici. Isto tako, redovito koriste smrznuto povrće koje dodaju u juhu i jela od riže. "Naučila sam  da nema ničeg lošeg u korištenju male porcije kupovnog preljeva koji pospete na piletinu kuhanu na pari u mikrovalnoj pećnici", dodala je.

4. Tjelovježba ih veseli

Za mnoge na zapadu tjelovježbu je poput posla, dok se u Japanu o njoj govori kao o nečem radosnom što nam povećava kvalitetu života, a ne samo sagorijeva kalorije. đ "Tako na primjer događaj "undoukai," ili Sportski dan u japansko školskom kurikulumu je godišnji događaj kada svi školarci jedan dan sudjeluju u raznim sportskim aktivnostima, od atletike do povlačenja konopca.

"Taj je dan uvijek zaigran, svi su prijateljski raspoloženi i uključeni, a što je najvažnije, zabavno je!", kaže Okumura, a dan je ujedno i državni praznik koji se svake godine u Japanu slavi drugog ponedjeljka u listopadu. Mnogi zaposleni odrasli tada dobiju slobodno kako bi podržali svoju djecu ili i sami sudjelovali u igrama; ili ih vlada potiče da učine nešto da proslave fizičku aktivnost.

"Vježbanje za sagorijevanje kalorija ili za bolji izgled može biti emocionalno iscrpljujuće, ali ako ga preoblikujemo u radost, osjećamo se dobro", zaključila je.

5. Kod dekadencije u hrani je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta

Ako u SAD-u u tražilici potražite dekadentnu hranu rezultati pretraživanja uključuju Philly Cheesesteak, Chicago deep-dish pizze, divovske cheeseburgere i kolače od sladoleda. Dekadencija se često mjeri veličinom i kalorijskom vrijednošću. S druge strane, ako biste u Japanu tražili dekadentnu hranu, mogli biste se iznenaditi kad otkrijete stranicu koja prikazuje voće, povrće, pa čak i plodove mora. To ne znači da se dekadencija u Japanu smatra zdravom, ali umjesto veličinom ili kalorijskom vrijednošću, često se mjeri kroz kvalitetu.

Sezona namirnica, kako su proizvedene, gdje je što uzgojeno ili kako je pripremljeno, faktori su koji pridonose ideji dekadencije, a na taj način ideja da se počastite nečim ukusnim nije ograničena na velike količine kalorične hrane. "Briga o zdravlju ne treba biti posao, već može biti integrirana u našu svakodnevicu kako bi nam blagostanje bilo smislenije i ispunjenije", poručila je Okumura.

Žena otišla na putovanje s muškarcem s Tindera: 'Na povratku nas je dočekala njegova trudna djevojka'

Komentara 1

ŠT
Štjef
14:53 31.08.2023.

Još pod 6 da spijeju koji gemišt bili bi još zdraviji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije