Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni 
savjetnik

Svi u mojoj obitelji imaju problema s proširenim venama. Može li se bolest nekako prevenirati?

noge
Foto: Thinkstock
07.07.2014.
u 15:48

Nemojte sjediti prekriženih nogu. Podignite noge kad god možete. Spavajte na lijevoj strani tako da postavite jastuk iza leđa i noge podignite drugim jastukom.

PITANJE:

Svi u mojoj obitelji imaju problema s proširenim venama. Može li se bolest nekako prevenirati?

Vesna, Koprivnica

ODGOVOR:

Zbog progresivne tendencije razvoja bolesti proširenih vena neophodno je pokušati prevenirati pojavu proširenih vena, a ako se one i pojave, neophodno je pravodobno prevenirati razvoj krajnjih stadija bolesti. Ako ipak primijetite prve simptome bolesti kao što su osjećaj peckanja i žarenja uzduž vene, umor, napetost i težinu u nogama, pojavu edema – oticanje gležnjeva i potkoljenica, svrbež i bolnost vene, noćne grčeve, promjenu boje kože uz razvoj popratnih ekcema, pojavu manjih venskih konglomerata oko gležnjeva prema stopalu i uzduž vidljivih varikoziteta, trebali biste se odmah javiti u zdravstvene ustanove specijalizirane za liječenje bolesti proširenih vena.

Pregled venskog sustava uz pomoć color dopplera brz je, bezbolan i točno dijagnosticira problematiku te stupanj oboljenja. Od venskih dijagnoza prepoznajemo neke tipične i lako izlječive kao što su površna venska tromboza, ali i vrlo složene i za život opasne dijagnoze poput duboke venske tromboze. Pacijentima oboljelima od proširenih vena možemo dati i nekoliko savjeta kako ublažiti progresiju bolesti. Dakle, važno je održavati tjelesnu težinu optimalnu za vaš organizam.

Izbjegavajte dugo stajanje ili sjedenje, a ako baš morate, onda se povremeno prošećite. Hodajte, time ćete poboljšati cirkulaciju. Nemojte sjediti prekriženih nogu. Podignite noge kad god možete. Spavajte na lijevoj strani tako da postavite jastuk iza leđa i noge podignite drugim jastukom. Iako ljeti nisu popularne, dobro je nositi posebne elastične čarape koje su uske na gležnjevima i smanjuje im se pritisak prema gore. Tako olakšavate protok krvi prema srcu.

Njima ćete spriječiti oticanje gležnjeva i pogoršanje stanja proširenih vena. Da biste spriječili oticanje, navucite čarape dok ste još u krevetu ujutro i nosite ih cijeli dan.

>>Vene uživaju dok vi plivate i šećete: 3 savjeta koja mogu pomoći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije