Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Svi lanci brze hrane moraju naznačiti kalorijske vrijednosti

hrana
Arhiva VL
05.05.2011.
u 09:00

Amerikanci su donijeli zakon koji obvezuje sve lance brze hrane da do kraja 2013. objave koliko kalorija sadrži svako jelo i piće

Budući da imaju velikih problema sa sve većim brojem pretilog stanovništva, posebno u dječjoj dobi, Amerikanci su donijeli zakon koji obvezuje sve lance brze hrane da do kraja 2013. objave koliko kalorija sadrži svako jelo i piće koje imaju u ponudi. Kako većina američkih lanaca brze hrane ima iznimno kalorične sendviče, do čak 2500 kalorija po porciji, sam predsjednik Barack Obama inzistirao je na uvođenju tih promjena. Do kraja 2014. svi lanci morat će ponuditi i šire nutricionističko objašnjenje te za jako masnu, slatku i iznimno kaloričnu hranu velikim tiskanim slovima naglasiti za koga može biti opasna, npr. za dijabetičare, ljude koji imaju problema sa srcem i sl.

U dokumentu koji je potpisao predsjednik apelira se i na pažljiviji izbor namirnica u vrtićkim i školskim ustanovama, a neke od škola već su počele provoditi zdrav način prehrane. U kalifornijskom gradu San Pedru najavili su pak da će u rujnu pozvati u goste Jamieja Olivera, poznatog “golog kuhara”, koji je zdrave jelovnike pokušao uvesti u britanske škole. Iako je taj projekt neslavno završen, Amerikanci su uvjereni da će njihovi mališani, uz manje promjene, prihvatiti zdravu prehranu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar arcanius
arcanius
10:45 05.05.2011.

bilo bi lijepo da se takvi podatci počnu i kod nas primjenjivati.... kao dijabetičara, ne zanimaju me toliko Kcal koliko količina šećera i masti u porciji / hrani.... Kcal (kilo-kalorije) odokativno većina zna za svaku namirnicu posebno, ali pitaj Boga koliko šećera trpaju u hranu i kako ju pripremaju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije