Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simptomi i liječenje

Sve što trebate znati o jednoj od najčešćih spolnih bolesti

Kondomi i sex
Foto: Thinkstock
1/4
10.06.2018.
u 19:01

Simptomi su slabije izraženi kod žena te infekcija može proći i bez simptoma

Gonoreja ili kapavac jedna je od najčešćih spolnih bolesti koja pogađa oba spola. 

Uzrokuje je bakterija gonokok Neisseria gonorrhoeae, a prenosi se vaginalnim, analnim ili oralnim seksom te je moguć prijenos i s majke na dijete tijekom poroda.

Kod oralnog spolnog odnosa infekcija zahvaća grlo, a kod analnog zadnje crijevo. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon infekcije, od dva do 14 dana, a kod muškaraca može se pojaviti žuto-zeleni iscjedak iz penisa uz bol i učestalo mokrenje.

Simptomi su slabije izraženi kod žena te infekcija može proći i bez simptoma. Ipak, ponekad se kod infekcije mogu pojaviti gnojni iscjedak iz rodnice uz bolno i učestalo mokrenje.

Na prvi znak simptoma, ali i nakon nezaštićenog odnosa s novim partnerom, potrebno je obratiti se liječniku jer ako se ne liječi, gonoreja može se raširiti, uzrokovati komplikacije, ali i u najtežim slučajevima i neplodnost.

Ova se infekcija uspješno liječi antibioticima, ali važno je dijagnosticirati je što ranije. 

Kondomi i sex
1/8

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije