Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radi polako

Za dva mjeseca može napraviti samo 14 ekskluzivnih primjeraka

matija vuica
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
06.01.2014.
u 13:38

Da, može se reći da je 2013. doista bila moja godina – kaže dizajnerica Matija Vuica, čiji vrhunac modne karijere potvrđuju najslavnija imena domaće estradne i filmske scene – Zrinka Cvitešić, Severina, Nina Badrić, Barbara Kolar, Vanna, Sanja Doležal, Mila Elegović...

Da, može se reći da je 2013. doista bila moja godina – kaže dizajnerica Matija Vuica, čiji vrhunac modne karijere potvrđuju najslavnija imena domaće estradne i filmske scene – Zrinka Cvitešić, Severina, Nina Badrić, Barbara Kolar, Vanna, Sanja Doležal, Mila Elegović... za koje je radila luksuzne haljine. Iako Matija ni sama ne zna nabrojiti sva poznata imena koja dolaze po njezine kreacije, sada je najčešće pitaju za jedno – slavnu Helen Mirren kojoj je zapela za oko njezina haljina kad ju je vidjela na Zrinki Cvitešić, zvijezdi londonskoga mjuzikla “Once” za koji dobiva prestižne nagrade. Pitali smo Matiju što ima od toga.

Moskovski uspjeh

– Prvi put sam iz prve ruke dobila pravu potvrdu svoga modnog rada. Ipak je to svjetsko mjesto. Kad vam priđe pola dvorane poznatih i divi se, znači da i vi možete biti negdje drugdje. Nije u redu da vam se dive, a vi stojite na mjestu. E pa moj je plan sada baviti se ljudima koji se dive – otkriva Matija i nastavlja: – I haljina Nine Badrić zapela je za oko jednoj uglednoj ženi u Moskvi gdje se Nina našla među bogatašima, bankarima. Ta je žena kupila jednu od mojih haljina, a takve kupuju od Diora, Gaultiera... Vrijeme je da učinim dostupnima svoje haljine i izvan naše zemlje – kaže Matija. Severina je na sva tri novogodišnja nastupa u Budvi nosila Matijine haljine. Nina Badrić također, u novogodišnjem nastupu u Zadru. Kada naše ljepotice žele biti posebne, odabiru Matiju.

– Severina i Nina imaju kod mene ekskluzivan status – napominje dizajnerica – dakako uz Zrinku Cvitešić čiju je haljinu na dodjeli Olivier Awards u Londonu RTL proglasio haljinom godine. U gornjem je dijelu ta haljina sva od kristala, a dolje se raskošno širi njezina suknja od bijelog tila. I za izbore osoba godine poznate Hrvatice nose moje haljine. Haljine su ručno rađene. Ove iz posljednje kolekcije imaju ogrlice-ovratnike koji se mogu nositi i na drugim haljinama. Takvu je ogrlicu Vanna odabrala za snimanje božićnog editorijala u Ekranu – govori Matija.

Osobito je hvaljena njezina haljina za Sandru Perković, sportašicu koja tek ulazi u svijet modnih ljepota. Bio je pun pogodak odjenuti je u crnu koktel haljinu od svilenog pliša s rukavima od prozirnog svilenog šifona, od čega je šivan i gornji dio iznad grudi, k tome ukrašen čipkom. – Takvu bi haljinu do koljena Sandra uvijek trebala nositi, jer ima lijepe noge. Iako je Sandra jaka, može jako dobro izgledati – kaže Matija.

Filigranski rad

Teško joj je nabrojiti za koliko je poznatih dosad kreirala haljine. Postoje oni za koje ekskluzivno kreira, i oni koji biraju haljine iz kolekcija koje su doista raskošne, jer je Matija oduvijek radila s bogatim materijalima. – Ova je godina kruna moga rada, ali to se gradilo punih 35 godina – ističe Matija. – Gradilo se povjerenje, nikad ništa nije išlo na silu, nikad se ništa nije radilo ofrlje, uvijek se radilo sa srcem, svaka haljina kao da mi je prva ili posljednja. No sve je napokon došlo na svoje. Zahvaljujući i trima odličnim krojačicama koje rade sa mnom u salonu, u kojem sam od jutra do mraka jer se nikad ne zna što će nekomu s estrade hitno zatrebati. Tako sam stalno pod adrenalinom. Sve sam te godine učila kako osmisliti haljinu, a onda je i krojački riješiti. Bitno mi je pomoglo što sam znala šivati. Naposljetku sam s kolekcijom za Cro-a-Porter išla do kraja. Igrala sam se nesputano, ali uvijek na svoj način s tkaninama, s čipkom. Rastvoriti materijal, to sam oduvijek radila! Isjeckam ga na komadiće i onda radim svoj dizajn od njega. I s čipkom je tako. Izrežem motive i slažem od njih nove. Filigranski motivi spajaju se u čipku posve novog izgleda. To radim i s najskupljim čipkama i materijalima. Čipku koja tako nastaje ne može se kupiti. A takva se haljina zato i radi polako i precizno – treba vremena za to. Za dva mjeseca nastane 14 haljina, tako što po osam sati dnevno radimo nas četiri. Jasno je zašto takve haljine puno koštaju, ali i zašto su hvaljene i izvan Hrvatske – zaključuje Matija koju često zovu mlade dizajnerice, i one diplomirane, kako bi prošle njezinu majstorsku radionicu. Neke žele samo stajati i gledati kako se to radi. A Matija sve tjera da nauče šivati...

Komentara 1

Avatar ayurveda.
ayurveda.
19:38 06.01.2014.

aha aha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije