Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inkontinencija

Svaka šesta Hrvatica ne kontrolira mokrenje

Žena s djetetom
Foto: Thinkstock
1/2
25.05.2015.
u 11:05

Hijaluronska punila za kvalitetniji život

Mlada majka troje djece iz Zagreba u ranim se tridesetima suočila s problemom inkontinencije mokraće. Kako su neugodne situacije zaredale, zatražila je savjet liječnika.

– U strci oko djece, nošenja, prematanja, podizanja kolica, nekontrolirano kapanje urina postalo je moja svakodnevica, no ubrzo je to preraslo u curenje kod svakog većeg fizičkog napora – ispričala nam je mlada majka nakon zahvata kojem se podvrgnula po savjetu svog ginekologa. Tema o kojoj se još uvijek govori ispod glasa, inkontinencija urina, svakodnevica je za čak 15 posto žena u Hrvatskoj. O tom problemu češće se razgovara s prijateljicama nego s liječnicima. Inkontinencija ne pogađa samo žene u zrelijoj životnoj dobi, s njom se susreće i sve veći broj mlađih žena. Neugodne situacije kod fizičkih napora, brzog hodanja, plesa, kašljanja ili kihanja, kada 'pobjegne' urin, normalna su posljedica životnih promjena, ali ne i nerješiv problema. Najčešći su uzroci veći broj porođaja, njihova dužina te veća porođajna težina djece, ali i fizički napori. Prvi simptomi javljaju se u tridesetim godinama. U prvo vrijeme su sporadični pa se najčešće zanemaruju, no kada takve situacije postanu svakodnevne, valja potražiti pomoć.

– Žene se teško otvaraju kad je riječ o problemu inkontinencije, pogotovo mlade žene, a sve zbog uvriježenog mišljenja da inkontinencija pogađa starije žene. To je krivo jer se s malo truda rani simptomi mogu riješiti vježbama i fizikalnom terapijom – objašnjava dr. sc. Vladimir Banović, specijalist ginekologije i porodništva. Popuštanje čvrstoće i funkcije mišića dna zdjelice može se liječiti konzervativnim metodama koje podrazumijevaju prakticiranje Kegelovih vježbi, a one pomažu ojačati dno zdjelice i oporavljaju tonus mišića.

Trenutačni efekt

– U kombinaciji s fizikalnom terapijom i vanjskom magnetskom inervacijom mišića zdjelice na posebnom stolcu rezultati mogu biti dosta dobri. No, ako je to nedovoljno, preporučuje se minimalno invazivna metoda ubrizgavanja pripravaka na bazi hijalurona oko mokraćne cijevi. Riječ je o zahvatu u lokalnoj anesteziji ili po potrebi i potpunoj, a hijaluron se ubrizgava na četiri točke. Oporavka nema, a efekt je trenutačan – objašnjava dr. Banović.

Kandidatkinje za ovakve zahvate su žene kod kojih se fizikalna terapija i magnetski tretmani nisu pokazali učinkovitima. No, vježbe valja provoditi i nakon tretmana, a njega valja ponoviti, ovisno o brzini resorpcije hijalurona, za šest mjeseci do godine dana. U slučajevima kada je riječ o ozbiljnijem obliku inkontinencije preporučuje se opsežniji kirurški zahvat, no vrlo je važno da žene isključe urinarne infekcije kao uzrok inkontinencije. No, žene sve češće traže pomoć radi estetskih promjena na spolovilu.

– Mlađe žene nakon porođaja, one u srednjim godinama, ali i nakon ulaska u menopauzu, susreću se s promjenama koje su im postale teret zbog narušene kvalitete života, a predstavljaju i barijeru u seksualnom životu – objašnjava dr. Jela Jakić, specijalistica dermatovenerologije iz poliklinike Provena.

Pomoć i u menopauzi

Ubrizgavanjem hijaluronskih pripravaka, poput onih kojima se pune bore na licu, osvježava se koža na vanjskom dijelu spolovila ili na pubičnoj kosti. Tako koža izgleda svježije i mlađe. Osim hijalurona, mogu se ubrizgavati i vlastite matične stanice koje potiču rast i regeneraciju postojećih, zbog čega se postiže efekt voluminoznosti tkiva. Postupak je bezbolan jer se provodi u lokalnoj anesteziji, a efekt je i vizualni i funkcionalni – objašnjava dr. Jakić, dodajući kako su ovakvi zahvati njezinim pacijenticama vratili samopouzdanje.

>>Ovo je 10 pitanja koja se žene srame pitati. Pročitajte odgovore!

 

Komentara 1

DJ
djurex
17:25 25.05.2015.

izmisli problem pa ponudi "rjesenje" u istom clanku..mozda neko i povjeruje da svako 6-ta hrvatica ima izmisljeni problem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije