Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'i to im ne smeta'

Suprotnosti se privlače: U jednoj od pet ljubavnih veza partneri nemaju baš ništa zajedničko

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
10.09.2023.
u 22:00

Kada je riječ o sličnim interesima, često ih čini se parovi uopće nemaju; pa je gotovo 25% ispitanih otkrilo da imaju skroz drugačije hobije od svojih partnera, a 14% kaže da im se i glazbeni ukusi potpuno razlikuju.

Novo je istraživanje dokazalo tvrdnju da se u ljubavi čest suprotnosti privlače; a partneri u jednom od pet parova međusobno, tvrde, nemaju baš ništa zajedničko; i to im ne smeta. Studija je prema narudžbi britanskog Sky Atlantica uključila 2.000 odraslih osoba u braku ili u vezi, a pokazuje da 51% posto partner privuče zbog njegovih fizičkih i glasovnih osobina, odnosno zbog crta lica, stila, načina govora i boje glasa. Kada je riječ o sličnim interesima, često ih čini se uopće nema; pa je gotovo 25% ispitanih otkrilo da imaju potpuno drugačije hobije od svojih partnera, a 14% kaže da im se i glazbeni ukusi potpuno razlikuju. A ako nemaju puno zajedničkog pristaju li na kompromise? Ne baš svi čini se jer je svega 22% ispitanih reklo da su svoje interese promijenili ili ih prilagodili partnerovim, kako bi se 'našli negdje na sredini'.

Ipak, parovima koji se toliko razlikuju neki aspekti veze mogu predstavljati izazove pa 11% priznaje da im je teško planirati aktivnosti u kojima će oboje sudjelovali, a 34% se sa svojim partnerom jako teško može složiti u bilo kakvim odlukama. No bez obzira na sva  neslaganja, 51% ispitanika tvrdi da im najviše odgovaraju veze s različitim ljudima, a 73% vjeruje da različiti interesi mogu samo obogatiti njihove veze.

Također, studija je otkrila da 24% sudionika vjeruje da će parovi sa suprotnim karakterima i stavovima vjerojatnije ostati zajedno, nego oni sa sličnim. Ipak, drugo je izvješće sa Sveučilišta Colorado istovremeno pokazalo da parovi ipak moraju imati dodirnih točaka da bi se slagali, a autori meta studije; koji su pregledali studije od 1903. s nekoliko milijuna sudionika u vezama; pišu kako 'nema uvjerljivih dokaza da se suprotnosti više privlače'.

"Naša otkrića pokazuju da je veća vjerojatnost da 'svatko leti svome jatu' i traži sebi slične", rekla je autorica, psihologinja Tanya Horwitz. Opsežno istraživanje analiziralo je preko 130 osobina ličnosti kao što su politički stavovi, konzumacija alkohola, društveno ponašanje i dob prvog seksualnog odnosa, a analiza je pokazala da su u zdravim vezama 82% do 89% karakternih osobina slične kod oba partnera.

Istraživanje otkrilo nakon koliko spojeva se parovi prvi put seksaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije