Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte ju

Studija otkrila: "Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti i rane smrti kod žena"

Shuttershock
17.03.2023.
u 09:30

Većina nas već zna koliko je zdrava mediteranska prehrana, a sada je otkriveno i da smanjuje rizik od srčanih bolesti i rane smrti kod žena.

Nova je studija otkrila kako žene koje slijede mediteransku prehranu imaju gotovo 25% manje šanse za srčane bolesti i ranu smrt. Istraživanje tima sa Sveučilišta u Sydneyju, objavljeno u časopisu Heart, proučavalo je podatke iz 16 studija provedenih između 2003. i 2021. godine. Sudionice istraživanja bile su uglavnom iz SAD-a i Europe, a sastojalo se od više od 700.000 žena u dobi od 18 i više godina, a njihovo kardiovaskularno zdravlje praćeno je u prosjeku 12,5 godina, prenosi New York Post.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Nalazi otkrivaju da je pomno pridržavanje mediteranske prehrane smanjilo rizik od kardiovaskularnih bolesti za 24% - 25%, posebno za koronarnu bolest srca, a rizik od smrti od bilo kojeg uzroka za 23%. Mediteranska prehrana, koju je US News & World Report proglasio najboljom prehranom ukupno šest godina zaredom, naglašava važnost kvalitetnih izvora i cjelovite hrane i žitarica bogatih hranjivim tvarima, s naglaskom na svježim proizvodima i nemasnim bjelančevinama, poput ribe i piletine, i, naravno, maslinovog ulja bogatog antioksidansima.

Mediteranska dijeta proizlazi iz tradicionalne prehrane 21 zemlje koja graniči sa Sredozemnim morem, gdje ima puno svježeg povrća, voća, ribe, orašastih plodova i maslina. Nejasno je zašto je ova dijeta posebno korisna za žene, a potrebno je provesti daljnja istraživanja vezana uz spol kako bi se usmjerila klinička praksa.

„Mehanizmi koji objašnjavaju spolno specifičan učinak mediteranske prehrane na kardiovaskularne bolesti i smrt ostaju nejasni. Čimbenici kardiovaskularnog rizika specifični za žene, uključujući preuranjenu menopauzu, preeklampsiju i gestacijski dijabetes, ili čimbenici rizika koji prevladavaju kod žena, kao što je sistemski lupus, mogu neovisno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti“, rekla je dr. Sarah Zaman, autorica studije.

Bolest srca vodeći je uzrok smrti žena u SAD-u, prema CDC-u. U 2020. godini to je bio uzrok jedne od svakih pet smrti žena. Dr. Zaman nastavlja: „Moguće je da preventivne mjere, kao što je mediteranska prehrana, koja cilja na čimbenike rizika od upale i kardiovaskularnih bolesti, nameću različite učinke kod žena u usporedbi s muškarcima“. Ranija studija Sveučilišta Harvard otkrila je da je mediteranska prehrana jedan od četiri uobičajena zdrava načina prehrane koji mogu pomoći u smanjenju rizika od rane smrti do 20%.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Komentara 1

WT
WTF!
19:31 18.03.2023.

A voda je mokra! Otkrili toplu vodu za nekaj kaj već desetljećima poznato.😂🙈

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije