Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna neobična stvar

Studija otkrila: Ako radite ovo s partnerom, živjet ćete duže!

Shutterstock
08.04.2024.
u 15:30

Nedavna studija promatrala je 4566 vjenčanih parova koji su svi bili stariji od 50 godina, a autorica istraživanje je intervjuirala parove svake dvije godine

Studija, objavljena u časopisu Gerontologist, otkrila je da parovi koji piju zajedno i koji imaju slične navike pijenja imaju veću vjerojatnost da će živjeti dulje i imati zdraviji odnos. Kira Birditt, glavna autorica studije i profesorica i istraživačica na Sveučilištu u Michiganu, rekla je da parovi koji imaju slične obrasce pijenja imaju manje bračnih sukoba i dulje veze, piše NY Post. 

Međutim, rekla je da istraživači nisu sigurni zašto je pijenje sa supružnikom "povezano s dužim životom". "Svrha ove studije bila je sagledati upotrebu alkohola među parovima u sveučilišnoj studiji Health and Retirement Study i implikacije na smrtnost", rekla je u priopćenju za tisak U-M-a.

VEZANI ČLANCI:

Nedavna studija promatrala je 4566 vjenčanih parova koji su svi bili stariji od 50 godina. Birditt je intervjuirala parove svake dvije godine. U anketi se ljude nije pitalo koju vrstu alkohola piju ili koliko, nego jesu li pili sa svojim partnerom u posljednja tri mjeseca."I otkrili smo, zanimljivo, da su parovi u kojima su obje osobe navele da su konzumirali alkohol u posljednja tri mjeseca, živjeli dulje od ostalih parova koji su ili oboje naveli da ne piju ili su imali neskladne obrasce pijenja u kojima je jedan pio, a drugi ne", rekla je Birditt.

Istraživačica je upozorila ljude da rezultate njezine studije ne treba tumačiti kao preporuku za više pića: ponekad ono što je korisno za veze nije nužno dobro za zdravlje. Međutim, važno je napomenuti da parovi utječu na tjelesnu dobrobit jedno drugoga - rekla je da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako. “Ne znamo zašto je pijenje oba partnera povezano s boljim preživljavanjem. Mislim da bi korištenjem drugih tehnika koje koristimo u našim studijama u smislu svakodnevnih iskustava i upitnika za trenutnu ekološku procjenu stvarno moglo doći do toga da bismo razumjeli, na primjer, fokusiranje na parove koji zajedno piju. Kakav je njihov svakodnevni život? Piju li zajedno? Što rade kad piju?” 

Dodaje da također postoji malo informacija o svakodnevnim međuljudskim procesima koji objašnjavaju te veze, te da bi buduća istraživanja trebala procijeniti implikacije obrazaca pijenja u paru na kvalitetu svakodnevnog braka i svakodnevne ishode fizičkog zdravlja. Njezina nova studija bila je detaljniji pregled istraživanja koje je provela 2016., za koje je anketirala 3000 parova u koji su bili u braku 33 godine. Studija je pokazala da su parovi koji su pili zajedno bili sretniji od parova u kojima je pio samo jedan partner.

Ljubite li se dovoljno? Evo koliko sekundi poljubac treba trajati za sretan brak...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije