Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednostavno je

Stručnjaci savjetuju: Ovako ćete poboljšati okus kavi, ali i povećati njezine pogodnosti

shutterstock
19.09.2020.
u 07:00

Njezina zrna bogata su antioksidansima, koji mogu pomoći podići razinu energije, ali i očuvati zdravlje mozga.

Za mnoge ljude dnevna šalica kave je neophodna i nikada je neće preskočiti. Doke neki vole dodatnu energiju koju dobivaju od kofeina, drugi samo vole njezin okus i aromu. Osim toga, kava zapravo ima mnogih prednosti. Njezina zrna bogata su antioksidansima, koji mogu pomoći podići razinu energije, ali i očuvati zdravlje mozga. Kako biste još više dobili od svoje kave, evo nekoliko načina kako poboljšati njezin okus i izvući dodatne zdravstvene beneficije, prenosi MindBodyGreen.

Pravilno čuvajte zrna

Iako to možda neće utjecati na zdravlje, način skladištenja zrna kave sigurno može utjecati na okus. Osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Kahawa 1893 i uzgajivačica kave, Margaret Nyamumbo, otkriva: - Kisik, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave, pa ju držite podalje od ovih elemenata. -  Da biste izbjegli ova tri elementa, svježa zrna kave čuvajte u nepropusnoj, neprozirnoj posudi u smočnici, ormariću ili radnom pultu.

Kupite tamno pržena, svježa zrna kave

Nutricionistički psihijatar Uma Naidoo, MD, preporučuje kupnju tamno pečenih zrna kave za očuvanje zdravlja mozga. U usporedbi s laganim ili srednjim pečenjem, tamno pečena zrna obično imaju najniže razine akrilamida. - Akrilamid, kemijska tvar koja nastaje pečenjem zrna kave, može inhibirati neurotransmisiju, uništiti dopaminske neurone i povećati oksidativni stres - objašnjava Naidoo. 

Sameljite zrna kave prije svake pripreme

Kupnja cjelovitih zrna i svakodnevno svježe mljevenje najbolji je način za optimizaciju okusa kave. - Mljevena kava brzo gubi okus, u osnovi je ustajala dok dođe do vas - kaže Nyamumbo. Dok cijela zrna dulje zadržavaju svoj okus, produžujući vijek trajanja kave.

Neka bude hladna

Hladna kava ima oko 65 posto manje kiselosti od uobičajene vruće kave, kaže registrirani dijetetičar Nour Zibdeh. To može olakšati rad crijeva i olakšati konzumaciju kave osobama s refluksom kiseline. No hladna kava ne znači da je morate piti hladnu, to se odnosi samo na proces proizvodnje. Kavu uvijek možete zagrijati nakon procesa proizvodnje.

Pokušajte s mikrodoziranjem

Umjesto da popijete dvije pune šalice kave rano ujutro stručnjaci preporučuju mikrodoziranje kofeina, odnosno ispijanje jedne šalice kave tijekom cijelog dana. Proces pomaže eliminirati pad energije popodne te nervoze, a umjesto toga daje vam malo pojačanja tijekom dana. Potrebno je oko 60 do 100 mg kofeina da bi se postigla optimalna energetska zona, pa mikrodoziranje može pomoći u održavanju i izgradnji te energije tijekom vremena.

Psiholozi otkrivaju: Očekujemo porast tjeskobe i depresije kod mladih:

Ključne riječi

Komentara 3

BE
bezvrijedanyugodinar
12:01 19.09.2020.

Popite malo vode prije nego što počinjite piti kavu, da isperete usta od svih okusu, kava će biti ukusnika. (recept iz bosne) 😀

BA
bajos
18:56 19.09.2020.

Ja znam jednu gospođu koja po cijelii dan pijucka kavu ali ne koristi mlijeko nego sipa konjak...kaze da valja...nisam probso..nisam ljubitelj mirogojčeka..😂

DU
Deleted user
12:21 19.09.2020.

ahahaaa, sad ste, vdim, postali anglosaksonci pa pijete smece ko i oni a ne kafu. jer nekad ti nije trebalo poboljsanje ukusa kafe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije