Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Stručnjaci otkrili: Ova jesenska jela nisu samo ukusna, imaju i brojne pozitivne posljedice za zdravlje

shutterstock
29.09.2021.
u 07:00

Puna su vitamina i vlakna koji nam pomažu u održavanju imunološkog sustava

Kako stiže hladnije doba, često nas privlače popularni, sezonski okusi. Istodobno počinjemo razmišljati o očuvanju zdravlja kroz sezonu prehlade i gripe. Dobra vijest je da mnoge namirnice koje povezujemo s jeseni imaju i brojne zdravstvene prednosti, kako piše Real Simple.

Bundeva
Beta-karoten koji bundevi daje prepoznatljivu narančastu nijansu također služi kao antioksidans, a konzumacija beta-karotena može pomoći u smanjenju rizika od razvoja određenih vrsta raka, ponuditi zaštitu od astme i srčanih bolesti, a može i smanjiti rizik od makularne degeneracije te je odličan izvor vlakana.

Volite li jabuke? Nova sorta će vas oduševiti! U hladnjaku može biti i godinu dana:

1/3

Korijensko povrće
Pečeno korjenasto povrće jedna je od radosti jeseni, a to ukusno korjenasto povrće hranjiva je hrana puna antioksidansa. Također služe kao dobri izvori vitamina A i C, koji pomažu u održavanju imunološkog sustava pri ulasku u sezonu prehlade i gripe. Povrće koje je poželjno konzumirati je mrkva, rotkvice, rutabaga, pastrnjak i celer.

Jabuke
Vlakna su glavna prednost što se tiče jabuka, jer sadrže 4 grama po obroku. Prehrana bogata namirnicama punih vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i graha povezane su s manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka dojke i kolorektalnog karcinoma. I definitivno je nemojte guliti prije jela! Koža jabuka bogata je polifenolima i antioksidansima za koje se zna da štite od stresa, koji je povezan s mnogim kroničnim bolestima.

Cimet
Postoje neka istraživanja koja pokazuju da cimet može biti od pomoći onima s rezistencijom na inzulin ili dijabetesom tipa 2. Čak i ako ne patite od jednog od tih stanja, cimet bi vam mogao pomoći u održavanju razine šećera u krvi.

Ponovno najezda smrdljivih martina, ali možete ih se riješiti uz pomoć ovih trikova:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije