Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja o zdravlju

26.03.2008.
u 17:26

1. Prvo pohvale za ovako korisnu stranicu! Imam problema s HPV virusom. Sada imam 25 g. a virus mi je otkriven prije 5g. Ispočetka su nalazi bili jako loši, s obzirom da je HPV 31 visokog rizika, i stalno je bio CIN III. Radili su mi i kolposkopiju i biopsiju, ali operacija nije uslijedila. Zatim sam sama počela terapije s vitaminima za podizanje imuniteta. U zadnjih godinu dana Papa nalazi su što se tiče CIN-ova u redu, tj nema ih, ali je HPV i dalje prisutan. Mene zanima hoću li se ja ikada riješiti tog virusa i mogu li uz redovne kontrole spriječiti da to preraste u rak vrata maternice? Također me i zanima što se događa sada kada virus navodno „miruje“? Bojim se jer sam mlada i nemam još djece.
Srdačan pozdrav

Infekcija HPV-om, tipom 31, predstavlja infekciju virusom visokog onkogenog potencijala, što znači da taj virus uzrokuje displastične promjene na grliću maternice koje mogu progredirati u rak grlića maternice. Za HPV ne postoji lijek, ali organizam većine oboljelih se uspješno sam bori protiv virusa. Uglavnom se preporuča vitaminska terapija kako bi se podigao imunitet. U mnogim slučajevima, organizam se sam «riješi» virusa. Slabljenje imunološkog sustava uslijed kroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja, može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje mogu potaknuti aktivnost virusa. U vašem slučaju važni su redoviti ginekološki pregledi kojima će se pratiti aktivnost virusa te daljnje mjere podizanja imuniteta (savjetuje se povećati unos antioksidativnih vitamina A, B, C i E i folne kiseline u prehrani) te korištenje mehaničke zaštite prilikom spolnog odnosa. Ukoliko stanje bude zadovoljavajuće ne biste trebali imate problema u daljnjem reproduktivnom životu.

2. Imam dijete 2 godine i 1 mjesec, od malih nogu je alergična na mlijeko, soju, citrusno voće, soju , paradajz, bila je alergična na jaja pa nije, pa je sad na granici. Dunger zadnji 166, ukupni ige 344 koji raste, mlijeko pada (prije 1.5 godine (08/2006) bilo je 28.8 , a sad je 5.25 (12/2007)), druge stvari padaju, a ukupni Ige raste? Dijete je u zadnjih pola godine imalo 3 upale uha s izljevanjem iz uha, konstantirana je povećana 3 mandula, timpogram je tipa C, od prije koji dan je na Lactobacilima Prolife, Što još bi trebalo učiniti da se poboljša imunitet ili da se smanji sklonost upalama? Dijete je na Pregominu od 02/2007, a do tada , pa i sada je na dojenju (nikad nije primala oblike mlijeka). Koliko bi tu pomogao Zepterova svjetiljka, ima zone dermatitisa oko zapešća ruka (prije je bilo cijelo tijelo)...?
Za liječenje atopijskog dermatitisa se ne koristi Zepterova svjetiljka, već se u fototerapiji kao metodi liječenja atopijskog dermatitisa koriste svjetiljke koje emitiraju UVA i UVB svjetlo. Takva vrsta liječenja provodi se prema preporuci dermatologa.

3. Poštovani,
Molim Vas da mi pomognete savjetom u vezi problema koji me muči. Pojavio se prije mjesec dana kada sam brijačem-britvicom depilirao područje iznad penisa. Makon toga mi se koza na tom dijelu iritirala i pojavio se svrbež i nekoliko manjih i većih bubuljica. Svrbež je sada prestao a bobuljice još stoje, doduše nekako manje i smirile su se ali nisu nestale. Nisu gnojne već onako crvene, bez gnojnog vrha. Živim u Bihaću, imam 34 godine. Ovdje je specijalista dermatolog katastrofalan, a i jako mi je neugodno ići. U apoteci su mi dali antibiotsku mast, ali nije nestalo. Molim vas što da radim, čime da to uklonim. Inače imam jako osjetljivu kožu i ne znam što mi je trebala ta "glupost" sa brijačem. Sada očajno molim vašu pomoć.
Hvala Vam unaprijed....

U vašem slučaju moguće je da se radi o folikulitisu, dakle upali korijena dlake, koji je posljedica korištenja brijača. Naravno, točnu dijagnozu moguće je postaviti samo kliničkim pregledom. Važno je kožu u tom području održavati suhom, nositi široko pamučno rublje i nikako se ne smiju ti «prištići» istiskivati. Zasada nemojte iznova brijati to područje, već koristite antibiotsku kremu dva puta dnevno kroz 10-tak dana, a ako se ni nakon ovih postupaka proces ne smiri, obratite se liječniku-dermatologu.

4. Poštovani, već dulje vrijeme razmišljam o tetovaži, no imam dosta osjetljivu kožu, pa me zanima mogu li se pojaviti neke posljedice od tetoviranja? Naravno išla bih u provjereni salon za tetovažu...
Hvala

Tetoviranje predstavlja unošenje pigmenta u dermalni sloj kože kroz njezin gornji sloj pomoću iglice. S obzirom da se tim postupkom narušava jedna od najvećih obrambenih barijera, a to je koža, moguć je prijenos infekcije preko kontaminirane igle. Povećava se rizik od zaraze virusom hepatitisa B i C, AIDS-a ili tetanusa, koji se svrstavaju u smrtno opasne bolesti. Kao manje komplikacije mogu se javiti upalni procesi, otekline ili deformacije na mjestu izrade tetovaže. Kako bi se izbjegle moguće komplikacije, važno je da se koristi sterilni materijal i da se tetoviranje izvodi u adekvatnom prostoru. Nakon izrade, tetovaža se mora njegovati kroz 2- 3 tjedna. Obično se preporuča pranje mlakom vodom i pH neutralnim sapunom i nanošenje hidratizirajućeg sredstva. Prilikom izrade tetovaža, važno je imati na umu da su one trajne, a njihovo potpuno uklanjanje gotovo nemoguće.

5. Znam da je to uglavnom individualno, no zanima me koja je preporučljiva medicinska dobra granica, ako postoji, za majčinstvo? Odnosno koje su nakjkasnije godine za ženu da rodi prvo dijete. Posebno ako planira imati više djece.
Period fertilnosti u žena traje od prve menstruacije (menarha) do posljednje (menopauza). Vrhunac mogućnosti zanošenja kod žena je između 20.-te i 24.-te godine života, a nakon 30.-te godine se počinje smanjivati. Smanjena plodnost se povezuje s rjeđim ovuliranjem. Žene koje prvi puta zanesu nakon 35.-te godine smatraju se starijim prvorotkinjama. U toj dobi se povećava rizik za moguće komplikacije tijekom trudnoće kao što su visoki krvni tlak, trudnička šećerna bolest, prijevremeni porod, niska porođajna težina i druge. Planiranje obitelji predstavlja ozbiljnu odluku i zahtijeva odgovorno ponašanje oba partnera, a ovisno o vlastitim stavovima, zdravstvenom i socio-ekonomskom statusu, na budućim je roditeljima da odluče kada je vrijeme za potomstvo.

6. Poštovani, čula sam da u Rijeci i na SV. Duhu postoji mogućnost poroda u vodi. Zanima me mogu li se za to svi prijaviti ili postoje neke predispozicije koje trudnica treba zadovoljavati da bi mogla rađati u vodi? Također me zanima koje su prednosti i mane takvog poroda. Unaprijed hvala.
Porod u vodi donosi mogućnost opuštanja za vrijeme trudova te trudovi traju kraće. Također voda pomaže u kretanju i na taj način žena može lakše doći u položaj koji joj u tom trenutku odgovara. Topla voda čini trudove podnošljivijima te se smanjuje njihova bolnost. Prednosti poroda u vodi su slijedeće: smanjuje se rizik od puknuća međice, sam porod je manje traumatičan za dijete te se smanjuje intenzitet postporođajnog krvarenja. Porod u vodi nije moguće izabrati ako imate neke zdravstvene poteškoće (kao što su visoki krvni tlak, šećerna bolest, srčane ili bubrežne bolesti), ako ste krvarili u zadnjim tjednima trudnoće, ako imate vaginalni herpes, ako ste prije rađali carskim rezom, ako imate višeplodnu trudnoću, ako je dijete postavljeno na zadak ili ako se radi o prijevremenom porodu. Ako u tijeku poroda u vodi dođe do nekih komplikacija ( primjerice ako se smanji broj otkucaja srca djeteta, ako trudovi presporo napreduju ili ako se javi krvarenje) tada se porod mora dovršiti klasičnim putem ili u krajnjem slučaju carskim rezom. Tijekom poroda u vodi nije moguće koristiti epiduralnu analgeziju.

7. Poštovani, čuo sam da je dobro ujutro se tuširati hladnom vodom, pa me zanima što Vi mislite o tome? Hvala.
Za poticanje cirkulacije i bolji tonus kože preporuča se naizmjenice otuširati se toplom i hladnom vodom. U ljetnim mjesecima tuširanje hladnijom vodom može pridonijeti hlađenju tijela i osjećaju ugode. Ukoliko želite skinuti povišenu tjelesnu temperaturu tuširanjem, preporuča se mlaka voda. Tuširanje izrazito hladnom vodom se ne preporuča. Pogledajte odgovore na prethodna pitanja

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije