Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozbiljni problemi

Stres i depresija mogu ozbiljno ugroziti menstrualni ciklus i dovesti do izostanka krvarenja

Shutterstock
10.04.2020.
u 16:44

Ginekologinje otkrivaju kako stres utječe na menstrualni ciklus.

Mjesečnice bi trebale dolaziti točno i redovito, ali ponekad kasne ili uopće ni ne dođu jedan mjesec. Dok je trudnoća prva na listi razloga izostale mjesečnice ima ih još dosta - lijekovi koje trenutno uzimate, problemi s hormonima i menopauza. Stres je također jedan od njih i nerijetko zbog njega žene imaju problema s ciklusom. "Ciklus je odličan pokazatelj kolika je zapravo razina stresa kod žene", kaže ginekologinja Lisa Valle za Insider.

Stres potiče kortizol, poznat kao hormon stresa koji može poremetiti normalni tijek ciklusa. Hormoni igraju jako veliku ulogu u mjesečnici, pa ne čudi da kortizol tako utječe. Evo kako izgleda ciklus: Hormone oslobađa hipotalamus i hipofiza, što zauzvrat izaziva 'odgovor' u jajnicima. "To je osjetljiva ravnoteža između vaših hormona - estrogena i progesterona koji određuju tijek ciklusa", kaže Valle. Stres poništava ovu normalnu funkciju. "Sve to može rezultiratu ne dolaskom mjesečnice, kašnjenjem, preranim dolaskom i jakim krvarenjem, ovisno o tome kada je stres nastupio u ciklusu."

Psihologinja otkriva kako pomoći sebi i drugima u izolaciji:

U istraživanju koje je otkrivalo poveznicu između menstrualnih problema i stresa, studentice koje su imale jak stres imale su i četiri puta veću šansu za amneoreju - izostanak mjesečnice. Još neki rezultati pokazali su i da menstruacija ne mora potpuno izostati, ali može biti neredovita. "Također, može se javiti i oligomneoreja - kada je razmak između dvije mjesečnice dulji od 35 dana", kaže Briana Livingston, ginekologinja. 

"Bilo koja vrsta stresa, dakle, fizički, psihički, emocionalni stres može uzrokovati probleme u ciklusu", kaže Valle.

Savjetuju meditaciju, redovitu tjelovježbu i razgovaranje o problemima s bližnjima ili kod stručnih osoba kako bi se stres potpuno riješio ili sveo na minimum. Dobra vijest je da jednom kada se stres smanji ili otkloni, vaša mjesečnica postaje redovita i normalna.

Također, depresija može imati veliki utjecaj i dovesti do amneoreje, a ponekad su uzrok i antidepresivi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije