Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena metabolizma

Stalno ste na nekim dijetama bez uspjeha? Nakon ovoga više nećete...

jedenje, dijeta
Foto: Thinkstock
1/4
01.04.2018.
u 08:09

Umjesto dijete s reduciranim kalorijama trebali bismo samo neke namirnice zamijeniti drugima, zdravijima i nutritivno bogatijima, a ne unositi manje kalorija

Proljeće je vrijeme kada se najčešće počnemo brinuti o višku kilograma koje smo napunili tijekom zimskih mjeseci, a mnogi tada odlučuju promijeniti neke prehrambene navike,odnosno krenuti na dijetu s manje kalorija.

No, to i nije baš tako dobra ideja jer umjesto gubitka kilograma mnogi se susreću s debljanjem. U čemu je problem pojasnila je za Femail nutricionistica Elizabeth Ferrone.

Umjesto dijete s reduciranim kalorijama trebali bismo samo neke namirnice zamijeniti drugima, zdravijima i nutritivno bogatijima, a ne unositi manje kalorija, tvrdi. 

Studije su pokazale da unosod 800 kalorija dnevno ili manji dovodi do stanja koje se naziva metabolička adaptacija, odnosno dolazi do usporavanja metabolizma što zapravo koči potrošnju kalorija i tijelo "čuva" naslage za "krizne situacije" jer je u stanju gladi. Svakako bismo trebali konzumirati najmanje 1000 karija dnevno, poručuje. 

Važno je namirnice i napitke s praznimkalorijama zamijeniti zdravijim, nutritivno bogatijima. Primjerice, umjesto čipsa od krumpira birajte kokice, mineralnu vodu umjesto zaslađenih soda sokova i oraščiće umjesto čokoladnih keksića. "Zamjenska" hrana, koja je znatno zdraviji izbor, pružit će vam dodatne vitamine, minerale i vlakna koji će ubrzati metabolizam, a nećete biti gladni i vratiti se na stari režim prehrane, poručuje. 

Pogledajte i galeriju Ovu hranu nikada nebiste trebali jesti

jedenje, dijeta
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije