Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrdi istraživanje

Stalno odgađate vježbanje? Ove bi vam jednostavne radnje mogle pomoći naći motivaciju

Shuttershock
20.12.2021.
u 09:28

U svojoj su studiji znanstvenici proučavali navike pohađanja teretane kod više od 60.000 ljudi.

Iako mnogi misle kako bi se trebali više posvetiti tjelovježbi, većina će (barem u sebi) i priznati da se rijetko kad uspijevaju držati svog zadanog plana. Zato su znanstvenici odlučili istražiti što bi na ljude djelovalo poticajno, dalo im potrebnu motivaciju i promijenilo njihove loše navike.

U svojoj su studiji tako proučavali redovitost pohađanja teretane kod više od 60.000 ljudi iz čega su zaključili da i neke male organizacijske promjene uvelike mogu pomoći da vježbanje postane redovitije. 

Želite unositi više vlakana u organizam? Pojačajte ove namirnice

1/10

- Neke gotovo banalno jednostavne radnje mogu, onima koji to žele naravno, pomoći da budu redovitiji i tako postignu veći uspjeh, bilo da im je cilj zdraviji život ili smanjenje kilograma - rekla je za CNN glavna autorica studije i profesorica na Wharton School Sveučilištu, Pennsylvania, Katy Milkman. Neke od tih radnji su, kaže ona, planiranje kada vježbati, postavljanje podsjetnika, nagrađivanje (poticaj) i ohrabrivanje da se ne propusti više od jednog treninga zaredom.

Planiranje, podsjećanje i nagrađivanje

U studiji su tako sudionici poticani da svoje treninge unaprijed isplaniraju, 30 minuta prije nego su trebali vježbati dobili bi i SMS upozorenja, a za svaki posjet teretani su kao poticaj dobivali i simboličnu novčanu naknadu (par kuna). 

- Taj je iznos očito trivijalan, no skreće pozornost na ideju da ne biste trebali više puta zaredom propustiti teretanu - objasnila je Milkman, a svi su faktori skupa vježbanje ukupno povećali za 27 posto.

Ova je studija, kaže autorica, pokazala da je ponekad malo potrebno da bi se neke navike promijenile. ali i koliko nam u tome može pomoći suradnja sa znanstvenicima.

- Kad se okupe desetci znanstvenika, generiraju i testiraju ideje, ni rezultat ne može izostati - zaključila je.

VžIsprobajte ove vježbe za čvršću guzu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije