Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna skladnih obitelji

Sreća u "živom paklu" bez TV-a, kompjutora i mobitela

obitelj
Photos.com
19.02.2010.
u 11:24

Eksperiment obitelji sa šestero djece počeo je prije šest godina, a izbačena pomagala nikom nisu previše nedostajala; djeca odrastaju sretna i s bogatim društvenim životom.

Dom bez kompjutora, igraćih konzola, televizora i mobitela većini djece je zasigurno predodžba živog pakla. No, i tako se može lijepo živjeti. Umjesto sati provedenih pred raznim ekranima, šestero djece u britanskoj obitelji Jones dobilo je u zadatak vrijeme ispuniti svojim obavezama, čitanjem knjiga, igranjem i - razgovorima. Ova promjena životnog stila, kako su britanskom Daily Mailu otkrili roditelji Miranda i Richard (oboje 42), donijela je dobrobit cijeloj obitelji. Njihov eksperiment počeo je prije šest godina, kada je par zamijetio da je jedno od njihove djece manje mrzovoljno kada mu zabrane igranje na kompjutoru.

- Mogli smo ići negdje na izlet, a ja sam osjećala kao da oni samo čekaju da se vrate kući i nastave igrati na kompjutoru. Objed mi se činio kao nešto što obavljaju između dviju igrica - priča Miranda.

 Roditelji su, na iznenađenje prijatelja, postepeno izbacili tehnologiju iz svojih života. Igrice i kompjutor odneseni su iz doma, mobiteli nikada nisu kupljeni, a gledanje televizije je ograničeno. Nakon što su se prije tri godine preselili u zapadni Yorkshire nikada nisu postavili antenu pa je TV uskoro postao suvišan.

 Joshua (17), Sacha (15), Theo (13), Rudi (7), Moses (3) i Nestor (1) mogli su gledati što žele vikendom na DVD-u, a mobiteli su im obećani kad navrše 18 godina.

– Željela sam da djeca imaju pristojno djetinjstvo – govori Miranda, koja je diplomirala psihologiju.
– Morali su prihvatiti da su kompjutori i mobiteli nešto što druga djeca mogu imati, a oni ne. Umjesto toga išli su van mnogo više i viđali se prijateljima uživo. Ponajvećim su se problemom pokazale škole koje su smatrale da pristup internetu djeca kod kuće moraju imati kako bi uspješno obavljala svoje zadaće. Roditelji su smatrali da je dovoljan kompjutor u školi te da za doma imaju knjige.

– Bila sam zabrinuta da bi mogli biti izolirani u društvu, jer ne znaju ništa o posljednjim TV-emisijama, igricama i sl., ali dobro su, zdravi i vrlo popularni u društvu - priča mama Miranda te otkriva da njihovi tinejdžeri već imaju honorarne poslove. Puno se bave svojim zadaćama, puno čitaju, razgovaraju. Mlađi se satima zabavljaju crtajući.

– Djeca će moći činiti što žele kad odrastu. Ali ne mogu zamisliti da će vrijeme provoditi zakačeni na TV ili kompjutor. Znaju da u životu ima puno više od toga - kaže Miranda.

 A što misle klinci? I ranije, dok još tehnologija nije bila izgnana iz njihova doma, život im je bio harmoničan. Najstariji Joshua, koji je prošlo ljeto dobio iPhone, ne misli da su zabrane bile loše.

 - Pa radije sam se viđao s prijateljima nego da smo četali na internetu. A što se tiče škole, roditelji su mi knjigama nadomještali podatke koje su drugi skupljali online - veli Joshua.

Ključne riječi

Komentara 2

TY
Tyrael
11:56 19.02.2010.

Stoka roditeljska.

PP
pp
12:11 19.02.2010.

pa nije to loše...svaka ovisnost je loša...meni se čini da ja postajem pomalo, ma šta pomalo već jesam ovisan o internetu i računalu...to nije dobro...a pogotovo mi se čini kod moje generacije od 18 do 25 da je ovisnost o tehnologiji jako velika i da utječe na normalan život...otuđujemo se jedni od drugih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije