Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Srce Velebita - bike & hike ture s pogledom na veličanstveni Velebit

Srce Velebita
Foto: Srce Velebita
1/11
30.03.2022.
u 07:52

I ove godine pridružite se mnogobrojnim zaljubljenicima u biciklizam i planinarenje i otkrijte što svake godine privlači mnogobrojne sudionike u općinu Lovinac podno mitske planine Velebit.

Šestu godinu za redom od svibnja do rujna općina Lovinac postaje jedna od najpoželjnijih ciklo-turističkih destinacija u Lici i Hrvatskoj. Preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza razne tehničke i kondicijske zahtjevnosti nude mogućnost izbora za sve uzraste amaterskim i profesionalnim biciklistima te obiteljima s djecom.

Proljetnu biciklijadu Srce Velebita - Sveti Rok MTB Tour (27. - 29.5.2022.) pamtit ćete po nabujalim, kristalno čistim izvorima, potocima i rječicama te cvjetnim livadama čiji miomirisi i boje potiču na uživanje u rijetkim oazama netaknute prirode. Stoga na ovoj biciklijadi uvodimo turu bike & klik na kojoj će sudionici učiti tajne dobrog fotografiranja uz vrsne fotografe. Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova spreman je bike & hike Sveto Brdo, po mnogima, najljepši i drugi najviši vrh Velebita baš kao i bike & hike Tulove grede Majstorskom cestom, kulturnim dobrom RH. Nagrada na samom vrhu je 360⁰ pogled koji ostavlja bez daha. Trenutak neopisive sreće kada sve ostalo nije važno. Toliko potrebno ovih dana. Tu je i nezaboravan spust biciklima do Jadranskog mora na turi Winnetou. Pravu magiju Velebita doživjet će Velebitski šišmiši na noćnoj vožnji šumskim stazama Velebita.

Detaljan raspis biciklijade i prijave na: www.srcevelebita.hr.

Foto: Srce Velebita

Tijekom ljeta ovaj kraj nudi bijeg od nesnosnih vrućina i turističke vreve. Dovoljno je sići s autoceste A1 na izlazu Sveti Rok i odabrati smještaj u nekom od apartmana ili kuća za odmor od kojih mnoge imaju bazene, dječja igrališta, voćnjake.

U lovinačkom kraju ćete osim mnogobrojnih biciklističkih i planinarskih tura, pronaći i osvježenje kupajući se u jezeru Sveti Rok ili obilazeći niz kristalno čistih izvora voda, čak 42! Možete se okušati u jahanju konja ili avanturi u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova. Na udaljenosti manjoj od sat vremena vožnje nalazi se čak pet nacionalnih parkova (Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Paklenica, Krka, Kornati). Za najmlađe, ali i za njihove roditelje, nezaboravni su posjeti Pećinskom parku Grabovača, a od srpnja vrata ponovno otvaraju i uređene Cerovačke pećine. U blizini su izvori Une, Zrmanje i Krupe uz nezaobilazan spust do Kudinog mosta, a nezaboravan je i izlet rijekom Zrmanjom te trima morima Karinskim, Novigradskim i Jadranskim baš kao i posjet i kupanje u uvali Zavratnica koja je dio Parka prirode Velebit. U blizini Gospića može se dogovoriti plovidba rijekom Likom na splavi uz potpuno neočekivane vizure koje stvara priroda. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, valja počastiti svoje nepce ukusnim domaćim jelima na Izletištu Cvituša ili u Hostelu Sveti Rok.

Foto: Srce Velebita

U rujnu, uz prve naznake dolaska jesenske palete boja i plodova prirode poput čuvenog ličkog krumpira, jednako čuvene ličke šljive, drijenka, malina, samoniklog ljekovitog bilja, kreće biciklijada Srce Velebita-Uspon na Tulove grede (9.-11.9.2022.). I na ovoj biciklijadi nude se  obiteljske kao i srednje ili teške staze. Izdvajamo bike & hike na Zir, stijeni kojoj se putnici obično dive prolazeći autocestom. No, boravak u općini Lovinac pravi je trenutak za upoznavanje njene ljepote i tajni koje čuva. Kažu da šećer dolazi na kraju pa tako u nedjelju biciklijada završava na lakšoj ili težoj varijanti Voćne i sočne staze na kraju koje bicikliste očekuje mlada obitelj Alujević na svojoj organskoj Našoj farmi gdje nude sokove, jela i slastice od eko malina i eko povrća koje su uzgojili u čistoj prirodi Raduča s pogledom na sve najviše vrhove Velebita.

Foto: Srce Velebita

Krajem rujna stanovnici Lovinca priređuju već tradicionalnu manifestaciju Dani ličkog sira i krumpira na kojoj ima dobre zabave za sve uzraste kao i raznih jela spravljenih od čuvenog ličkog krumpira i jednako slasnog škripavca, kozjeg sira, base.

Puno je razloga da sljedeći puta siđete s autoceste A1 na izlazu Sveti Rok i provedete nekoliko nezaboravnih dana u netaknutoj prirodi uz simpatične domaćine.

Foto: Srce Velebita

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije