Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao

Spava vam se, a 'naspavali ste se'? Možda je riječ o ovom 'čudnom' razlogu za zijevanje

spavanje
Foto: Thinkstock
22.12.2015.
u 10:49

"Ako ste se nakon sedmosatnog ili osmosatnog spavanja probudili osvježeni i odmorni - brzo van iz kreveta!", poručuje dr. Fietze.

Usnuli ste oko ponoći, a probudili se oko deset sati, no osjećate se neispavano. Njemački stručnjak za san i spavanje dr. Ingo Fietze potvrđuje da ste, ako je riječ o zdravu snu, vjerojatno spavali previše.

Fietze, ravnatelj Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja u berlinskoj bolnici Charite, kaže da deset sati sna u nekim situacijama ne mora biti previše te da neće nužno rezultirati umorom tijekom dana. 

– Trebali biste spavati onoliko dugo koliko to vaš organizam traži – rekao je, upozorivši da ljudi često čine pogrešku kada nakon sedmosatnog ili osmosatnog okrepljujućeg sna ostanu još malo u krevetu, "okrenu se drugu stranu" i nastave dalje spavati.

– Organizam ne tone ponovno u duboki san – objašnjava Fietze, tvrdeći da dodatna dva sata osobu neće osvježiti, već će se ona naprotiv, nakon buđenja osjećati još umornijom.

– To je kao da kratko popodnevno spavanje "obavite" u pogrešno vrijeme ili da tijekom poslijepodnevne sieste spavate nekoliko sati.

– Ako ste se nakon sedmosatnog ili osmosatnog spavanja probudili osvježeni i odmorni – brzo van iz kreveta! – poručuje dr. Fietze. 

>>Predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi kao pušenje ili alkoholiziranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije