Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDNE LI PRIRODE

Snahe i unuci 'krivci' za menopauzu

14.12.2008.
u 15:59

Znanstvenici se već dugo pitaju zašto su ljudi jedini sisavci koji prolaze kroz ovu promjenu u životu, dok su ženke svih ostalih sisavaca reproduktivne i u starijoj dobi. Znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu i Exeteru tvrde da je menopauza odgovor na suparništvo između svekrva i snaha, odnosno načina na koji organizam starije žene odgovara nakon što mlađa, ljepša i plodna žena uđe u obitelj.

Dolazak snahe u obitelj, za majku njezina muža to na neki način predstavlja prekretnicu u životu gdje ona mora birati između toga hoće li sama imati još djece ili će pomoći u odgajanju unuka.  
Ako obje generacije žena imaju djecu, postojat će nadmetanje za hranu, novac i ljubav, sve čega ponekad nema dovoljno. Ali ako se svekrva pritaji, mlađa žena će imati svu moć da razmazi svoju djecu. Što više djece snaha ima, i što su zdravija, to su veće šanse da će njeni geni živjeti i dalje.

Starije žene, ipak, neće potpuno izgubiti jer će pomaganjem u odgoju svoje unučadi sačuvati i budućnost vlastitih gena. I tako su se evolucijom starije generacije žena odlučile za opciju da sudjeluju u odgoju unučadi, umjesto da imaju još vlastite djece, tvrdi novi broj časopisa New Scientist.

Prijašnje studije su pokazale da ako baka obasipa novorođenče ljubavlju i pažnjom, veće su šanse djetetova opstanka, što također govori u prilog teoriji koja povezuje menopauzu i unuke. Kad bi baka mogla imati još vlastite djece, ne bi se toliko mogla posvetiti unucima.

Još jedna teorija pak kaže da menopauza način na koji priroda potiče žene da rode dok su još mlade, čime se smanjuje rizik da umru dok njihova djeca još nisu sposobna brinuti se sama za sebe.
(K.B.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije