Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najugroženiji

Slijedi nam špica sezone gripe - stoga ne čekajte s cijepljenjem

'27.11.2009.,Split, Hrvatska - Na Zavodu za javno zdravstvo u Splitu pocelo cijepljenje protiv pandemijske gripe H1N1.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
15.01.2013.
u 08:45

Svi građani koji se odluče na cijepljenje, a ne spadaju u neku od ugroženih skupina, cjepivo će platiti 50 kuna, kažu u HZJZ-u

Potkraj 2012. počela je u nas sezona gripe, koja je i laboratorijski potvrđena analizom uzorka. Radi se o očekivanom dolasku gripe jer sezonska gripa u nas kulminira obično u siječnju, kažu u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Cjepivo protiv gripe, koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva, sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

HZJZ cijepljenje preporučuje svim osobama starijim od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, svim osobama koje pate od kroničnih bolesti, neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, svim osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ili zbog terapije, bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe, te zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima. I svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena cjepiva je 50 kuna.

Inače, virus gripe podložan je stalnim mutacijama i stoga Svjetska zdravstvena organizacija prilagođava, tj. mijenja sastav cjepiva za nadolazeću sezonu.

Virusu gripe izrazito pogoduju urbanizacija i migracije. Zbog toga je sve opasniji i sve se brže i lakše širi. U Hrvatskoj je u prosjeku, od 1996. do danas, od gripe umiralo oko osam osoba godišnje.

Ključne riječi

Komentara 3

T1
t111
10:35 15.01.2013.

upravo to stupnik. HZZO-u je kriza, uvijek im ostane milijun kuna neprodanog cjepiva, jer se uvijek ponadaju da ce ljudi postati ovce, pa zele cijepiti, ako treba i u srpnju.

ST
stupnik
09:40 15.01.2013.

trebalo se cijepiti u studenom i prosincu a ne sada kad je gripa već stigla radim u ambulanti pa znam treba vremena da se stvore antitijela

SL
stalno lazu
09:53 15.01.2013.

Nemojte podlijgati odradjenoj propagandi. Lijekovi lijece a i izazivaju nuspojave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije