Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Slavonija i Podravina, nova destinacija za ljubitelje outdoora

Slavonija i Podravina, nova destinacija za ljubitelje outdoora
Foto: Matija Turkalj
1/6
29.09.2023.
u 14:32

Put šarana, Mrka trka, Popišanac trail i Canicross u kojem sudjeluju i vaši ljubimci, zelene oaze, magična Drava i jedinstveni Park prirode Papuk – Virovitičko-podravska županija pravo je otkriće za rekreativce i sportaše

 Živjeti zdravo i u pokretu, što više vremena provoditi u prirodi, imperativ je suvremenog načina života, ali i sastavni dio turističke ponude jer je sve više ekološki osviještenih gostiju koji na putovanjima kombiniraju hedonizam i aktivan odmor. Otkrili smo destinaciju u Hrvatskoj koja će vam upravo to ponuditi.

S dva zaštićena UNESCO područja - rijekom Dravom i Parkom prirode Papuk, Virovitičko-podravska županija u kojoj se susreću Slavonija i Podravina, jednostavno poziva na outdoor aktivnosti. Vole je rekreativci, izazov je za sportaše, raj za ljubitelje prirode. Pitomi podravski i slavonski pejzaži opuštaju, a izbor je velik – od plodnih vinograda, polja i nizine uz Dravu do gustih šuma i padina Bilogore, Krndije i Papuka.

Od lagane šetnje do zahtjevnog planinarenja

Slavoniju i Podravinu već su odavno otkrili lovci i ribolovci, ne propuštaju je ni iskusni planinari, a šumske staze i puteljci savršeni su i za laganu obiteljsku šetnju.

Od panoramske vožnje biciklom do zahtjevnijih brdskih uspona, ovaj dio Hrvatske premrežen je s više od 600 kilometara označenih ruta, njime prolazi i EuroVelo 13, poznatija kao ruta „Željezne zavjese“.

Biciklisti, ali i skejteri, roleri i skuteraši, koji vole adrenalinsku vožnju na kotačima uživat će na zavojima, usponima i padovima pumptrack poligona u Virovitici.

Adrenalinski biciklizam
Foto: Saša Pjanić

Za doživljaj Drave i mističnog otoka Križnice iz nove perspektive najbolje je zaveslati u čamcu ili kanuu, a želite li ovu aktivnost podijeliti s djecom predlažemo veslanje u laganijem ritmu na mirnim jezerima poput onih u papučkoj Park šumi Jankovac, jednom od najatraktivnijih planinarskih izletišta.

Posjet destinaciji Slavonija i Podravina prilika je da naučite jahati, a ako to već znate i strastveni ste jahač, rana jesen idealno je vrijeme za terensko jahanje u pratnji vodiča nepreglednim poljima i livadama.

Vođene ture jahanja
Foto: Matija Turkalj

U ljetnim mjesecima badminton, mali nogomet, odbojka na pijesku, plivanje u rijeci ili planinskom jezeru, sve je moguće i sve je privlačno živite li aktivno i ako ste u dobrom društvu.

Za sve generacije i razine forme

Tražite li odmak od svakodnevice, mir i opuštanje, ovo je vaša destinacija. Pružit će vam osjećaj ravnoteže, uživat ćete u zelenim oazama, a boravak na otvorenom oslobodit će vas stresa, pomoći će vam da se povežete s prirodom i ponovo otkrijete sebe. Ne samo da ćete ostati u formi, nego ćete se i sjajno zabaviti i vratiti kući s uspomenama za pamćenje.

Aktivnosti na otvorenom sve generacije
Foto: Mario Ripli

U Slavoniji i Podravini ruše se granice, uživaju sve generacije, bez obzira na razinu kondicije, a od proljeća do kraja jeseni možete sudjelovati u nekoj od desetak sportskih manifestacija koje promoviraju aktivan način života i boravak na otvorenom.

Tako su se ove godine u svibnju na Virovitičkim jezerima i u virovitičkom Gradskom parku održavala dva outdoor vikenda s naglaskom na biciklizmu, ali i prvo izdanje sjajno organizirane utrke Litice oko Virovitice na kojoj je sudjelovalo više od 600 sportaša.

Biciklizam uz Dravu
Foto: Matija Rođak

Početkom lipnja više od 300 sudionika uživalo je i u trčanju kroz bilogorske vinograde na drugom izdanju utrke Klopotec Trail Pitomača, a nakon ljetne stanke, početkom rujna održala se prva Mrka trka noćnim ulicama Virovitice i sedmi rekreativno-natjecateljski Panonsko-bilogorski MTB maratonu, dok se 10. rujna obilježavao Dan slavonskih planinara usponom na Bilogoru.

Ciklus outdoor manifestacija ove se godine završava 21. listopada osmim izdanjem utrke Popišanac trail u Slatini. Tamo će se okupiti najbolji rekreativni trkači, ali i oni koji se profesionalno bave trčanjem. Popišanac Trail od samog početka dio je Slavonsko-baranjske trail lige.

Još nije kasno da se pridružite kao navijač ili sudionik i otkrijete ova jedinstveni dio Hrvatske u kojem se susreću Slavonija i Podravina.

Otkrijte panonske biciklističke staze i pogledajte brošuru Biciklom uz rijeku Dravu

Istražite neočekivanu Slavoniju i Podravinu.

Foto: Matija Turkalj

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije