Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvarno iskustvo

Svi pričaju o radionicama slastičarke Ive Erić. Bili smo na jednoj, ovo su naši dojmovi

Franck @home espresso kava
05.10.2023.
u 15:40

Kako sam na radionici poznate cake dizajnerice uz šalicu omiljene kave otkrila svoj „šlag na kraju“ trenutak

Moj dan započinje kavom, moja kava miriše po danu koji prolazi i – po šlagu. U svoje slobodno vrijeme kojeg, naravno, nikad nemam mnogo, najradije s dragim ljudima ispijam kavu ili pripremam razne slastice. Kada sam za nedavni rođendan dobila tečaj ukrašavanja slastica kod poznate cake dizajnerice Ive Erić, bio je to za mene šlag na torti. Iva bi rekla „Šlag na kraju“, okej može, ali za mene uz kavu na početku 😊.

Kreativnost uz miris kave i krema

Na radionici, koje organizira odnedavno, Iva me dočekala nasmiješeno, opušteno i sa šalicom kave. Miris meni omiljene svježe pripremljene Franck @home espresso kave miješao se prostorom zajedno s mirisom svježe pripremljenih slastičarskih krema i biskvita. „Da, to je ta atmosfera koja razbija svaku moguću tremu i budi poticaj da se okušam u svladavanju Ivine čuvene tehnike ukrašavanja torti“, pomislila sam u sebi dok sam, zajedno s ostalim učenicama, zauzimala svoju radnu poziciju. Instagram profil Šlag na kraju i bravure arhitektice Ive te njezino znanje o kompoziciji, teksturama i bojama moja su permanentna inspiracija da svojim slasticama udahnem umjetničku notu. A ono što se učini na ovoj radionici, doista je umjetnost. Da, važno je znati pripremiti kremu i imati dobar recept za nju, ali svih nas osam, koje smo došle na radionicu, to smo odavno savladale. No male tajne kako napraviti savršen „beton“ za oblaganje torte, koje vrhnje za šlag odabrati, kako prepoznati kad je krema dovoljno čvrsta da ne bude prečvrsta te kako nanijeti dostatnu količinu kreme na tortu u pravim ravninama, doista je trebalo otkriti. Ako, pak, pitate Ivu, „beton krema“ je klasik koji je ona, zbog problema pri rezanju jer se mrvi, usavršila i osmislila svoju perfektnu „šlag na kraju“ kremu.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

„To je krema 'mog života', krema s mojim potpisom, ona je ono nešto iza čega stojim i što će vam omogućiti savršeno oblikovanje torte“, objašnjavala nam je Iva, otkrivajući korak po korak kako smiksati tu kremu, koje vrhnje, a koju bijelu čokoladu odabrati (jer i to uvelike utječe na konzistentnost kreme), kako otopiti čokoladu te koliko krema treba odstajati u hladnjaku.

Važan je svaki pokret

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Potom je uslijedila školica oblaganja torte kremom. Uz moju omiljenu Franck @home espresso 1892 Edition kavu, kavu u zrnu za espresso parate, nije bilo nimalo teško pohvatati korake, jer Iva je doista sve detaljno objasnila i pokazala. Iako sam na svom kućnom caffe aparatu isprobala sva četiri okusa – Superiore, 1892 Edition, Stretto i Classic – najdraži mi je 1892 Edition zbog punog, a nježnog espresso okusa i arome badema. Gutljaj kave, i nježni, ali precizni pokreti zaglađivanja špatulom, tiskanje uz rub i torta je dobivala željeni obrub. Vrlo je važno i pod kojim je kutom lakat kad se krema nanosi (mora biti preko torte), važno je formirati oštri kut kako bi torta bila savršeno zaglađena, a treba i vješto baratati skrejperom, vrtuljkom, špatulom...

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Nakon što smo kremu nanijeli na tortu, uslijedilo je hlađenje, a u međuvremenu su pred nas stigli cupcakesi. Bio je pravi gušt ukrašavati ih trima tehnikama uz Ivino navođenje. Pjenasto mekani čokoladni cupcakesi, uz glatke i nježne kreme za ukrašavanje i šalicu kave doista su učinili moje iskustvo posebnim, no to još uvijek nije bio šlag na kraju. Ohlađenu tortu trebalo je ukrasiti, odnosno oslikati i dodati joj svoj umjetnički „tač“, a to je prava umjetnička vještina.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Iva nas je poučila kako kombinirati boje, kako kremu izmiješati da bi baš točna količina prionula na špatulicu za dekoriranje, jer o tome, ali i o potezu i pritisku kod nanošenja ovisi kako će ukrasi izgledati na torti. Ovo možda izgleda jednostavno, ali u praksi doista nije lako i potrebno je mnogo vježbanja da bi ukrasi bili barem malo nalik Ivinima.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Sasvim je jasno da kopirati Ivinu unikatnost nema smisla, i to nije ono što sam željela savladati na ovoj radionici. Kao i svaku priliku za učenje, i ovu sam koristila da proširim svoja slastičarska znanja i da sve novo što sam naučila primijenim na svoj način. Ispeći tortu, pripremiti kremu, ukrasiti cupcakes, skuhati i popiti svoju kavu, uživati u trenutku... jer male stvari pokreću one velike i – osmijeh na licu.

Sadržaj donosimo u suradnji s Franckom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije