Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najopasnije gledanje TV-a

Sjedite li dok ovo čitate? Možda biste trebali ustati. Sjedenje povećava rizik od raka za 66%

sjedenje
Foto: Davor Javorović/Pixsell
17.06.2014.
u 13:55

Sjedimo dok pijemo prvu jutarnju kavu i doručkujemo, sjedimo u automobilu dok idemo na posao ili se grebemo za posljednje mjesto u tramvaju.

Suvremeni čovjek većinu dana provede sjedeći.

Sjedimo dok pijemo prvu jutarnju kavu i doručkujemo, sjedimo u automobilu dok idemo na posao ili se grebemo za posljednje mjesto u tramvaju.

Sjedimo na poslu, pa kasnije kod kuće pred televizorom...

Iako je već poznato kako  je sjedenje pogubno za zdravlje, stižu nova istraživanja koja su sjedilački način života povezala s razvojem nekoliko vrsta karcinoma

Istraživanje objavljeno u publikaciji  Journal of the National Cancer Institute pokazalo je da ljudi koji većinu dana provedu sjedeći imaju 66 posto veći rizik da će razviti neki oblik karcinoma od  osoba koje ne žive sjedilačkim načinom života. 

Istraživanje je obuhvatilo rezultate 43 različite studije u kojima su ispitanike pitali o životnim navikama. Meta-analiza obuhvatila je više o 4 milijuna osoba, među kojima je bilo 68.936 onih s dijagnozama različiotih vrsta karcinoma.

Pronašli su vezu između sjedenja i razvoja tumora koja je toliko snažna da je nije bitno čak ni koliko je osoba sjedenje  "nadoknađivala" vježbanjem. Osim ako je vježbala više nego je sjedila.

Pojednostavljeno rečeno, čak i osobe koje su redovito tjelesno aktivne, ali ipak više sati provode sjedenjem ili na poslu ili pred TV ekranom, pokazuju  veći rizik od raka od osoba koje sjede manje.

Sjedilački način života povezan je sa 24 posto većim rizikom od oboljenja od raka debelog crijeva, 32 posto većim rizikom od  karcinoma endometrija i 21 posto većim rizikom od raka pluća, izvještava Time.

Najopasnijim sjedenjem pokazalo se ono pred TV-om za koje su znanstvenici pronašli vezu koja upućuje na 54 posto veću šansu za oboljenje od raka debelog crijeva i 66% veći rizik od karcinoma endometrija. 

Kritična je brojka šest sati sjedenja dnevno, a do nje nije teško doći.

Dodatna dva sata u sjedećem položaju povećavala su rizik od razvoja raka debelog crijeva za 8 posto, a raka endometrija za 10 posto. Znanstvenici smatraju da je kod gledanja TV-a otežavajuća okolnost i ta što se pred ekranom lakše i više pije i jede nezdravo.

Veza između sjedenja i karcinoma dojke, prostate i non-Hodgkina nije pronađena.

- Nije dovoljno vježbati, morate i manje sjediti, kazao je dr. Graham Colditz s Washington University School of Medicine.

Dr. David Geier, ortoped, za USA Today naveo je neke smjernice koje bi ljudima koji zbog posla provode previše sati sjedeći mogle pomoći.

  • Vježbanje za radnim stolom
  • Sjedenje na pilates lopti
  • Uzmite pauzu svakih 45 minuta i prošetajte
  • Šetajte nakon posla
  • Pođite stepenicama

>>Službeno je: Što više sjedimo, to nam je guza sve veća i deblja

>>Svaki dan osam sati... Evo na koji način vas posao polako ubija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije