Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Savjeti psihologa: Evo kada je pravo vrijeme za reći djeci da Djed Božićnjak ne postoji

Shutterstock
22.12.2020.
u 14:30

Kad počnu otvorena pitanja i sumnja, najbolje je biti iskren, kaže dr. Coulson i napominje da bi djecu tad trebalo upozoriti da onima koji još vjeruju u Djedicu, to ne pokvare.

Bez obzira da li na Badnju večer pred djecom na stol brižno stavljate kekse i šalicu toplog mlijeka za Djedicu ili ipak ne idete tako daleko, psiholog savjetuje da maloj djeci koja vjeruju u Djeda Božićnjaka to ne oduzmete prerano.

Tu im je iluziju, smatra dječji psiholog dr. Justin Coulson, bolje srušiti - što kasnije.  

- Baš kao i sve druge 'tajnovite' stvari, i Djed Božićnjak često se spominje i među odraslima - kaže dr. Coulson i dodaje da, 'ako mi propitkujemo njegovo postojanje, zašto djeca ne bi radila isto.' 

- Pustite ih da vjeruju sve dok ne budu dovoljno stari i znatiželjni da sami posumnjaju, tek će onda biti dovoljno 'veliki' za istinu - rekao je.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Ponekad je, kaže psiholog, dobro djeci napomenuti da sami kritički razmisle o onome u što sumnjaju. Pitajte ih 'misle li da je moguće da netko cijeli svijet pređe u jednoj noći, sa saonicama punim poklona koje vuku sobovi?'

Prije ili kasnije, dijete će i samo reći kako ne vjeruje da Djed Božićnjak postoji.

Gledatelji ne prestaju komentirati izgled Doris Pinčić: 'Da mi je znati tko pusti da vodi emisiju ovakva!'

1/14

- A kad počnu takve otvorene izjave, pitanja i sumnje, najbolje je biti iskren - kaže dr. Coulson, te napominje da bi djecu tad trebali upozoriti da onima koji u njega još vjeruju to ne pokvare. 

- Upozorite dijete da neki drugi roditelji možda još neće svojoj djeci otkriti tu 'veliku istinu', pa nek ostane tajna koju znaju odrasli i samo neka djeca - savjetuje psiholog u razgovoru za The Sun.

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru VIDEO: Saša Miljević / PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Subota, 19. prosinca 2020.

 

Komentara 2

MO
montello
18:03 22.12.2020.

to djecashvate nakon 10 godine haha

DZ
dzag62
19:48 22.12.2020.

Djed Božićnjak ne postoji izmislili su ga katolibani u hrvatskoj i prognali djeda mraza ,a djed mraz i kada reći da ne postoji ,svi smo to kao djeca u nekoj dobi shvatili i prestali pisati DJEDU MRAZU nije nam to nitko posebno trebao reć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije