Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Šarolikost prirodnih bogatstava u Sisačko-moslavačkoj županiji

Sisačko-moslavačka županija
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
1/7
14.12.2023.
u 13:39

Smještena u srcu Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija je skriveni dragulj koji nudi nezaboravno putovanje kroz raznovrsnu i očaravajuću prirodu, povijest i kulturu

Očuvana bogatstva i raznolikost Banovine i Pounja zadivljuju posjetitelje koji se mogu prepustiti prirodi ili aktivnostima koje ovo područje nudi. Posebna je čarolija Parka prirode Lonjsko polje, čija jedinstvena struktura i raznovrsni biljni i životinjski svijet očaravaju svakoga tko posjeti ovo područje. U Novskoj, interaktivne igre i aktivnosti prilagođene svim generacijama spajaju tradiciju i sadašnjost.

Prirodne ljepote Banovine i Pounja

Banovina je regija koja oduzima dah svojom prirodnom ljepotom. Njen pejzaž obiluje bujnim šumama, nježnim brežuljcima i netaknutim rijekama, stvarajući pravi raj za ljubitelje prirode. Rijeka Una pruža obilje aktivnosti kao što su kajaking, rafting i ribolov. Opsežna mreža pješačkih i biciklističkih staza Banovine nudi posjetiteljima priliku da istraže njezinu prirodu i uživaju u panoramskim pogledima na zelenu idilu. Hrvatska Kostajnica, okružena brdima s kojih se pruža pogled na rijeku Unu i utvrdu Stari grad Zrinski. Nekadašnji branik Hrvatske u borbama protiv Turaka danas je turistička atrakcija koja svjedoči posjetiteljima o burnoj prošlosti ovog kraja. Osim utvrde, posjetite i brdo Čukur na kojem se nalazi jedan od najimpresivnijih spomenika Domovinskom ratu „Slomljeni pejsaž“. Spuštanjem grad zapanjuju vas građanska arhitektura, šarenilo javnih površina, zelenilo i krajolici rijeke Une, ulice i glavni trg te crkve dviju religija. Iznad grada uzdiže se brdo Djed, omiljeno izletište okruženo istomenom zaštićenom park šumom. Pronađite drveće bagrema, smreke, hrasta kitnjaka, bora, kestena i lipe. Ovo područje je stvoreno za rekreaciju i promicanje zaštićenih prirodnih vrijednosti županije.

Raznolikost Lonjskog polja

Jedno od najvećih blaga Banovine je Lonjsko polje, prirodni park na UNESCO-ovom popisu i jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Dom je raznolikih biljnih i životinjskih vrsta, a ljubitelji prirode i promatrači ptica bit će oduševljeni bogatstvom biološke raznolikosti ovog parka. Prepustite se i odvažite se na vožnju brodom, plovilom vodomar ili čamcima na solarni pogon, ili unajmite bicikl ili kanu kako biste dublje zaronili u ove nezaboravne prirodne ljepote koje krase Lonjsko Polje.

Stalni stanovnici – rode
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Nemojte propustiti priliku posjetiti selo Čigoč, prvo europsko selo roda, a titulu je dobilo zbog suživota ljudi i roda. U posjetiteljskom centru Čigoč dočekat će vas vodič koji će vas uputiti u čaroban svijet Parka prirode Lonjsko polje i provesti vas kroz selo koje je muzej na otvorenom. Dopustite da vas zadivi arhitektura i posjetite selo Krapje gdje se nalaze predivne i jedinstvene drvene posavske kuće koje su građene od hrasta lužnjaka, a neke su starije od 200 godina.

Drvene posavske kuće
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Pogled u prošlost, ali i prozor u budućnost

Novska je grad s bogatom poviješću, prirodnom ljepotom i toplim gostoprimstvom te nudi jedinstvenu harmoniju tradicije i suvremenosti. Lokalno stanovništvo zna kuda treba pobjeći vikendom i zato biraju Novljansko jezero, okruženo gustim šumama i pitoresknim brežuljcima. Ovdje se možete opustiti i uživati u raznim aktivnostima, poput veslanja, vožnje kanuima, vaterpola, ribolova ili vježbanja na fitness spravama postavljenim uz jezero. Ovo jezero je pravo utočište za obitelji, rekreativce i zaljubljenike u prirodu.

Novljansko jezero
Foto: TZ Novska

Ovaj grad njeguje svoju bogatu tradiciju, a svake godine slavi je na manifestaciji Lukovo. Kirvaj, koji se prepričava još dugo vremena, vraća nas u povijest s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Tijekom ove manifestacije, stanovnici se odijevaju u autentične narodne nošnje i odjeću iz toga vremena kako bi oživjeli prošle trenutke. Kroz raznovrsne skečeve, plesove, igre i radionice te uz pratnju tamburice i miris lovačkog gulaša, fiša i vrhunskog vina, posjetitelji se mogu potpuno posvetiti uživanju u tradicionalnom duhu Novske.

Lukovo u Novskoj
Foto: TZ Novska

Za one avanturističkog duha, Novska nudi LARP (live action role play) igre koje pružaju interaktivnu zabavu za djecu i odrasle. Sudionici se uživljavaju u uloge i postaju lovci na duhove ili tragaju za blagom, koristeći autentične rekvizite i kostime, prate tragove koji se nalaze u staroj pošti, rješavaju zagonetke i zadatke te uče o povijesti i sadašnjosti Novske. Zaigrajte se i upoznajte Novsku na zanimljiv i izazovan način!

LARP igre u pošti Novske
Foto: TZ Novska

Ako ste znatiželjni i uvijek tragate za zanimljivim zbirkama, Novska vam nudi muzejsku zavičajnu zbirku Grada Novske. Eksponati se nalaze pod zaštitom Ministarstva kulture RH, a godinama ih je skupljala obitelj Sajko. Zbirka sadrži više od 2500 predmeta iz prošlosti grada Novske i novljanskog kraja te svjedoči o povijesti, etnografiji i domaćinstvu ovog područja. Nakon posjete zbirci, možete svoje znanje provjeriti istražujući Novsku kroz „Lukinu zagonetnu stazu“ koja posjetitelje vodi kroz grad otkrivajući priče i tajne Novske putem raznih zagonetki. Staza nosi ime po Luki Iliću Oriovčaninu koji je bio jedna od najznamenitijih osoba u povijesti Novske. Preuzmite aplikaciju i otkrijte skrivene dragulje koji se kriju u ulicama i parkovima Novske!

Lukine zagonetne staze
Foto: TZ Novska

Više informacija o aktivnostima, smještaju i gastro ponudi možete pronaći ovdje

Informacije o igrama, zagonetkama i manifestacijama u Novskoj

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije