Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Razlozi za posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

Sisačko-moslavačka županija
14.12.2022.
u 08:45

Netaknuta priroda, tradicijska kuhinja, raznolika kulturna ponuda i gostoljubivost ljudi samo su neki od razloga zašto bi se Sisačko-moslavačka županija trebala naći na vašem popisu destinacija za aktivni odmor.

Sisačko-moslavačka županija smještena u središnjem dijelu Lijepe naše ima ponudu koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije.  Vraća vas u dane bana Josipa Jelačića, Osmanlija pa sve do starih Rimljana, ali uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, posjetite li ovu županiju možete uživati i u ljepoti netaknute prirode, tradicionalnim gastronomskim delicijama i autohtonim vinima. Ovo je mjesto u kojem možete odmoriti dušu i tijelo, pobjeći od užurbane svakodnevice i gradske vreve, zastati i uživati u svim ljepotama koje ova županija nudi. Za sve ljubitelje kulture, grad Sisak je pravo mjesto kao početna točka vašeg putovanja. Prošećite ovim gradom bogate povijesne i kulturne baštine, posjetite Gradski muzej Sisak te poslušajte pričuo razvoju Siska od prapovijesti kada su na njegovom području boravili Iliri, Kelti te Rimljani, saznajte sve i o poznatoj povijesnoj bitci kod Siska iz 16. stoljeća u kojoj su Osmanlije doživjele poraz, prošećite sisačkom šetnicom nazvanom po sisačkom velikanu slikaru Slavi Strieglu s pogledom na Kupu. Posjetite li Sisak ljeti, možete uživati i u Danima jazza Damira Kukuruzovića koji u Sisku tada okuplja najznačajnija glazbena imena jazza i bluesa.

Iz Siska se možete uputiti na područje Banovine i posjetiti Topusko. Topusko su prije više od 3000 godina naselili drevni Iliri i u njemu otkrili neprocjenjive prirodne izvore termalne vode. U zadnjih 200 godina njezin sastav i kakvoća ostaju nepromijenjene te je s pravom ocijenjena kao jedna od najkvalitetnijih u Europi. Danas je u Topuskom Lječilište s termalnom vodom koja je ocijenjena kao jedna od najkvalitetnijih u Europi, te daje izvrsne rezultate kod liječenja. 

Za sve ljubitelje netaknute prirode, mira i tišine, Park prirode Lonjsko polje zadovoljit će njihove želje za odmorom. Park prirode Lonjsko polje poznato je kao jedno od najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi.  U netaknutoj prirodi i mirnim selima Lonjskog polja možete odmoriti dušu i tijelo na aktivnom odmoru vozeći se biciklom, ploveći čamcima ili jednostavno uživati u gastronomskim i autohtonim delicijama Posavine. Dođete li u Lonjsko polje, svakako zastanite i u Čigoču, prvom europskom selu roda, a na zaboravite posjetiti ni Krapje, selo graditeljske baštine koje se vodi kao spomenik kulturne baštine A kategorije. 

No, to nije sve što ova županija nudi. Moslavina i moslavačke vinske ceste svakom gostu predstavljaju iznenađenje. Moslavačke vinske ceste smjestile su se između gradova Kutine i Popovače, a osim uživanja u autohtonim sortama vina (škrlet, moslavac, dišeća ranina) ponosni vlasnici brojnih kleti na Moslavačkim vinskim cestama dočekat će vas i s domaćim gastronomskim specijalitetima ali i smještajem u seoskim domaćinstvima ili obiteljskim gospodarstvima. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije