Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u nekim slučajevima može

Rasprava na društvenim mrežama: Može li ovaj trik stvarno zaustaviti 'zvonjavu' u ušima?

glavobolja
Shutterstock
20.09.2022.
u 07:00

I premda trik očito mnogima pomaže, djeluje li zaista kod svih? Prema liječnicima s bloga TruDenta, ne jer je tinitus simptom jednog od mnogih stanja, a ne samo stanje...

Društvenim se mrežama zadnjih nekoliko dana širi trik kako se riješiti zvonjave u ušima ili tinitusa za koji mnogi tvrde da im je pomogao.

- Stavite dlanove na uši i prstima lupkajte po mekoj točki na potiljku. Trebali bi na 20-ak sekundi čuti odjek, kao da vam je glava u bubnju, prije nego 'zvonjava' nestane - savjetuje jedan Twitter korisnik, a sličan post liječnika dr. Jana Strydoma prenosi i IFL Science.

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

glavobolja
1/11

"Dlanove ruku stavite preko ušiju s prstima nježno na potiljku. Srednji prsti trebali bi biti usmjereni jedan prema drugome točno iznad baze lubanje. Stavite svoje kažiprste na vrh srednjih prstiju i pucnete njima (kažiprstima) na lubanju stvarajući glasan, bubnjajući zvuk. Ponovite 40-50 puta. Neki ljudi dožive trenutačno olakšanje s ovom metodom. Ponavljajte nekoliko puta dnevno koliko god je potrebno da smanjite tinitus, savjetuje liječnik.

I premda trik očito mnogima pomaže, djeluje li zaista kod svih? Prema liječnicima s bloga TruDenta, ne jer je tinitus simptom jednog od mnogih stanja, a ne samo stanje i zbog različitih je uzroka malo vjerojatno da će isti tretman djelovati na svakoga.

Neki pacijenti s poremećajem muskulature čeljusti često imaju i tinitus, kao i napetost mišića u čeljusti i vratu. U tu svrhu, studije su pokazale, smanjenje napetosti čeljusti i vrata pomoglo je u ublažavanju tinitusa. Kao i to, istezanje područja subokcipitalnih mišića na stražnjoj strani glave - u grubom području opisanom u postu iznad - doprinijelo je pacijentima.

"Takvo liječenje napetosti mišića u čeljusti i vratu može smanjiti simptome povezane s napetostima kao što su tinitus, vrtoglavica, punoća uha i bol u čeljusti, vratu ili glavobolja. Doista , intenzitet svih takvih simptoma značajno je smanjen nakon trogodišnjeg kontrolnog pregleda za pacijente koji su koristili ovu vrstu liječenja."

Svakako posjetite liječnika

Stomatološki blog TruDenta tvrdi da bi savjeti s interneta mogli djelovati na neke jer "uzrokuje opuštanje subokcipitalnih mišića i smanjenje napetosti".

Ukratko, trik bi vam mogao upaliti ako se radi o tinitusu povezanom s mišićnom napetošću, ali olakšanje bi moglo biti kratkotrajno i trebali biste se ipak posavjetovati s liječnikom.

Isprobajte jeftini trik za čišćenje prljavog posuđa: Trebat će vam samo dvije vrećice čaja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije