Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modna izložba

Radovi naših dizajnera na izložbi od 10. do 24. veljače u Londonu

romina mejak
Foto: Decker&Kutić
1/3
29.01.2012.
u 15:23

Modni dizajneri Andreja Bistričić, Romina Mejak, Adela Kliškić i Nikola Barbir izložit će radove na izložbi "Identitet/Sloboda izbora" u sklopu International Fashion Showcasea u Londonu

U sklopu 1. International Fashion Showcasea, koji su pokrenuli British Council i British Fashion Council, u Londonu će u Stone Theatre Gallery od 10. do 24. veljače biti otvorena izložba "Identitet/Sloboda izbora", na kojoj će radove predstaviti naša četiri dizajnera - Andreja Bistričić, Romina Mejak, Adela Kliškić i Nikola Barbir. Dan prije otvorenja, 9. veljače, projekt "Identitet/Sloboda izbora" bit će predstavljen u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

Tema International Fashion Showcasea, koji se održava paralelno s London Fashion Weekom, je "Emerging Talent", odnosno brojni mladi autori iz zemalja sudionica. Hrvatsku izložbu organiziraju Ministarstvo kulture RH i Hrvatsko dizajnersko društvo, a kustosica je modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin, članica modnog tandema I-gle.

Koncept izložbe "Identitet/Sloboda izbora" odnosi se na dinamičan kontekst u kojem egzistira domaći modni dizajn koji je obilježen činjenicom još nedostatnog ekonomskog, industrijskog, pa i institucionalnog okvira. U njemu dizajneri uživaju određenu kreativnu povlaštenost oslobođenu tržišnih zahtjeva, no ne zbog privilegiranog statusa u društvu i ekonomiji, nego zbog slabe integracije s proizvodnjom i tržištem. Zato izložba predstavlja tri autentične autorske pozicije koje istražuju ovaj proturječan, ali otvoren prostor kreativnosti: Andreje Bistričić, Romine Mejak te Adele Kliškić i Nikole Barbira.

- Buntovnost Andreje Bistričić destruira odjeću podcrtavajući individualnost kao vrijednost za koju je potrebna drskost i hrabrost. Naslanjajući se na uličnu modu, ova autorica kreira estetiku koja provocira modne norme  na nevjerojatno ležeran i samosvjestan način. Začudni oblici nakita Romine Mejak transcendiraju granice dekorativnosti. Riječ je o formama koje otvaraju nove dimenzije u percepciji nakita i njegove upotrebe. Adela Kliškić i Nikola Barbir dovode u dijalog elemente visoke mode sa svježinom i šarmom urbane odjeće. Strastvena opsesija konstrukcijom i tehničkom izvedbom daje njihovoj odjeći dojam suptilne ekskluzivnosti - rekla je Nataša Mihaljčišin.

Izložba je specifična i po postavu. Budući da okolnosti izložbe isključuju mogućnost revije s modelima, te se time dokida i inherentna veza dizajniranog odjevnog predmeta i tijela, izložba će radove mladih dizajnera predstaviti kroz dva različita aspekta - putem fotografija i "skulpturalnih instalacija". Friz modnih fotografija, posebno realiziranih za ovu priliku, istaknut će pije svega njihovu vizualnu, estetsku i žanrovsku dimenziju. Središnji izlošci u prostoru su predmeti razvijeni u slobodne forme uz pomoć fleksibilne žičane armature, čime se ističe njihova materijalna dimenzija, posve suprotno konvencionalnom izlaganju na umjetnim manekenskim lutkama. Autori fotografija su Romano Decker i Dejan Kutić, a dizajnerice postava izložbe su Ivana Borovnjak i Tina Ivezić.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije