Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Rade i zarađuju vani, a žive u Hrvatskoj. Moguće? Itekako!

ORYX Rent a car
19.03.2021.
u 14:35

Novom regulativom Zakona o strancima jednoj se posebnoj skupini radnika može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana, a to su digitalni nomadi. Tko su digitalni nomadi i koje su prednosti takvog života u Hrvatskoj?

Prema službenoj definiciji, digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj, te samim time ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na samom području Hrvatske.

Fleksibilnost posla digitalnim nomadima omogućuje da za vrijeme svog boravka posjete mnoge ljepote Hrvatske, nauče mnogo o našoj kulturi i upoznaju našu baštinu.

Imate li kojeg inozemnog prijatelja, ovo mu je idealno vrijeme da svoj #workfromhome posao preseli u Hrvatsku. Donosimo vam top 5 lokacija na koje trebate odvesti svog digitalnog nomada.

NP PLITVIČKA JEZERA

Ako postoji nešto što je turistima poznatije od Davora Šukera, onda su to definitivno Plitvice. Sa svojih 16 smaragdnih jezera, NP “Plitvička jezera” su i prvi naš nacionalni park, a danas su dio UNESCO kulturne baštine.

Najbolje vrijeme za posjetu parku definitivno je proljeće kad priroda procvjeta, no sve je privlačniji i zimi. Plitvice su jedini nacionalni park za koji ulaznice možete kupiti jedino online, a nalazi se na manje od dva sata autom od Rijeke ili Zagreba.

SLAPOVI KRKE

Nakon Plitvičkih jezera, NP Krka je najposjećeniji nacionalni park u zemlji, a idealan je za dnevni izlet jer je udaljen samo sat vremena od Splita. Prostire se na više od sto kvadratnih kilometara.

Najpoznatiji dio parka svakako je Skradinski Buk, a kao najbolje razdoblje za posjetiti Krku deifnitivno je ljeto.

MOTOVUN

Motovun je jedno od najljepših i najočuvanijih srednjovjekovnih naselja u ovom dijelu Europe, a najpoznatiji je po svjetski poznatom filmskom festivalu koji svakog ljeta ovaj inače pospani grad pretvara u kulturno i zabavno središte.

Motovun se nalazi na sat vremena vožnje od Rijeke, a smještaj u pitoresknim vilama i skrovitim kamenim kućama pronađite na Airbnb-u.

ZAGREB

Glavni grad Hrvatske u zadnjih je desetak godina postao prava neistražena meka za turiste, a time i digitalne nomade, koji u glavnom gradu mogu naći autohtonu hranu, vrevu gradske gužve i tišinu obližnje planine Medvednice. Mnogi tehnološki hubovi situirani su upravo u Zagrebu, koji je prometno odlično povezan mrežom tramvaja, autobusnih linija i pristupačnih prometnica. Od centra Zagreba do vrha Sljemena autom vam treba samo pola sata!

DUBROVNIK

Grad u kojem se nalazi uvjerljivo najpoznatija ulica Stradun, ujedno je i prvi europski grad u kojem je ukinuto ropstvo, te je sloboda zajamčena svakome utkana čak i u službenu zastavu. Prošećite se starim gradom u kojem su snimane spektakularne scene serije Games of Thrones ili pak popijte kavu sa zidina s kojih se pruža najljepši pogled na zaljev. Provezite se žičarom do Srđa, a za uspomenu na ovaj srednjovjekovni grad doma ponesite unikatni nakit od konavoskog veza. Ako niste osoba od takve vrste nakita, mnogo suvenirnica ručno izrađuje i svevremenski koraljni nakit. Do Dubrovnika možete doći autom ili avionom iz Zagreba i Splita.

SPLIT

Toliko se toga ima za reći o Splitu – grad koji je nekoć bio pod vladavinom cara Dioklecijana, danas je jedno od najpopularnijih odredišta digitalnih nomada baš zbog odlične povezanosti i mobilnosti. Prošećite Dioklecijanovom palačom i osjetite dašak rimskih vremena. Nakon radnog doručka na rivi, u pauzi prošećite romantičnim Marjanom ili se zaputite na shopping izlet u jedna od tri splitska shopping centra.

Digitalni nomadi već godinama žive i rade na egzotičnim mjestima poput Balija, Havaja i Mexica. Hrvatska je već neko vrijeme idealna zemlja koja objedinjuje kulturu i infrastrukturu tehnološki moderne Europe, te atmosferu i užitak starog Mediterana.

Gužvanje po autobusima i vlakovima prije je bilo prihvatljivo i simpatično, no sada za maksimalnu sigurnost digitalni nomadi odabiru mjesečni najam automobila, s kojim nema potrebe za servisima, registracijama i popravcima, a mobilnost i sloboda su nemjerljivi.

Pri odabiru partnera obratite pozornost na to ima li odabrani rent a car jasno istaknutu oznaku Safe stay in Croatia kako biste bili sigurni da su na lokaciji poduzete propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite.

ORYX Rent a car je najnagrađivaniji hrvatski rent a car s 12-godišnjim iskustvom, višestrukim nagradama za najvišu kvalitetu usluge, te je u potpunosti usklađen s protokolima Safe Stay in Croatia, nacionalne oznake za sigurnost u prijevozu i turizmu.

Sva vozila se prije i poslije najma dezinficiraju i oblažu zaštitnom folijom za maksimalnu sigurnost, a ponude za mjesečni najam automobila se mogu zatražiti online.

ORYX Rent a car je s vozilima svih klasa prisutan na 8 lokacija diljem Hrvatske od kojih su i tri najveće hrvatske zračne luke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije