Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Qahwa - čarobni napitak inspiracije i nadahnuća

Julius Meinl (1)
Foto:
1/5
PR
Autor
PR članak
22.08.2012.
u 16:48

Qahwa je stara arapska riječ iz koje se razvio današnji naziv ¨kava¨, a znači - “ona koja uzbuđuje ili potiče“

Sigurno ste se puno puta pitali od kuda potječe kava i kada je zapravo ona postala najomiljenije i najtraženije piće današnjice. Qahwa je stara arapska riječ iz koje se razvio današnji naziv ¨kava¨, a znači - “ona koja uzbuđuje ili potiče“, a već se od samih početaka taj čarobni napitak smatrao izvorom inspiracije i nadahnućem.

Legenda kaže da je sve počelo kada se u etiopskoj provinciji Kaffa, pastir po imenu Khaldi primijetio da su njegove koze jako živahne nakon što pojedu neke crvene bobice s obližnjih grmova te kako bi stado nakon tih bobica ostalo budno tijekom cijele noći.

Time su se zapravo počeli otkrivati pravi učinci kave. Danas se sa sigurnošću može potvrditi kako dokazi o uživanju u kavi postoje od 9. stoljeća, a možda i puno prije. Tijekom 13. stoljeća crvene bobice su po prvi puta prešle s afričkog kontinenta u Arabiju gdje su dobile svoje „uzbudljivo“ ime. Otprilike 300 godina kasnije kava je stigla u Europu i na vrata Beča gdje je Georg Franz Kolschitzky godine 1643. otvorio prvu bečku kavanu zahvaljujući 500 vreća “zelenih bobica” koje je pokupio nakon odlaska Turaka.

Međutim, 200 godina kasnije sasvim druga osoba je utjelovila bečku kavu. Bio je to bečki prodavač začina Julius Meinl koji je prvi prepoznao tržišnu nišu i došao na ideju da počne prodavati profesionalnu prženu kavu pakiranu u malim porcijama. Koja je to kava bila? Julius Meinl je svoje mješavine komponirao koristeći kvalitetna visokoplaninska zrna arabice koja rastu u najpogodnijim područjima svijeta: Centralna i Južna Amerika, Papua Nova Gvineja, Indija, Kenija i Etiopija.

Julius Meinl je pomno birao samo najbolje berbe; iz brižno procesuiranih i odabranih bobica, dobivao je samo najbolja zrna koja je svojim profesionalnim prženjem pretvarao u čarobni i aromatični užitak. Ubrzo se priča o kvaliteti proširila van Beča, a Julius Meinl je postao sinonim za kvalitetu u cijeloj Europi te širom svijeta. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?