Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put pod noge

Putovanja nam pomažu da živimo dulje i zdravije

čaj
Photos.com
25.07.2010.
u 09:00

Putovanje izaziva emocije, iskustvo s putovanja daje nm svrhu, a sjećanje na put osjećaj sudjelovanja što su ključni sastojci za sreću

Odmor od posla, svakodnevnice i užurbanog načina života svakome je potreban, a znanstvenici nam nude još jedan razlog zašto treba iskoristiti godišnji odmor - može nam pomoći da živimo dulje. Putovanja bi se u budućnosti mogla preporučati kao lijek za depresiju, a novo istraživanje pokazuje kako su povezana sa srećom i boljim zdravljem. 

Australsko istraživanje poistovjetuje putovanja s tri elementa sreće. 

Doktor Sebastian Filep, stručnjak za putovanja na Sveučilištu Victoria, otkrio je kako motivacija za putovanje, iskustvo s destinacije te sjećanja na put doprinose zadovoljstvu odlaska na odmor. 

Prvo izaziva emocije u putniku, drugo daje svrhu i treće osjećaj sudjelovanja u nečemu, a to su sve ključni sastojci za sreću. Analiza je napravljena na 60 putnika i 200 turista s naprtnjačom, a zaključak je da nas putovanja čine sretnijima što poboljšava naše zdravlje i pomaže nam da duže živimo.

Ključne riječi

Komentara 4

SA
sandrina
09:57 25.07.2010.

Veliki stručnjaci s tamo nekog engl. sveučilišta u suradnji s američkim otkrili su gen za putovanje. Potvrđeno je da oni koji ga imaju automatski su sretniji, jer im guzica uvijek mora vidjeti puta...S druge strane, pak, kraće žive, mrzovoljniji su, depresivniji, frustriraniji i destruktivniji su oni kojima je otkriven gen za ostanak kod kuće. Analiza je napravljena na 60 ljudi,30 neljudi, 50 muškaraca sa slamnatim šeširom, 20 mladića s ruksakom bez avionske karte, 10 cigića koji se švercaju u vlaku i 10 ruskih oligarha na dasci za jedrenje...

Avatar nekakav
nekakav
10:48 25.07.2010.

ovih deset rusa oligarha su mi najzanimljiviji. najsretniji ljudi na svijetu. rusija je nova amerika!

LA
Laura Anny
11:35 25.07.2010.

\"putovanje nam pomaze da zivimo duze i zdravije\" i treba dodati jos odmor u \"tisini\", a ne cim izade se na ulice bilo kojeg grada u Hrvatskoj neka osoba prilazi i pokaziva osobnu i trazi novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije