Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici našli vezu između ovisnosti i kvocijenta inteligencije

Pušači imaju niži IQ od nepušača

pušenje
Reuters
24.02.2010.
u 10:08

Prosječan IQ nepušača bio je 101, a pušača 94. Dvije godine ranije tvrdilo se da inteligencija ne utječe na pušenje

Štetnosti pušenja nižu se, pa tako nove studije ukazuju na pušenje kao znak nižeg kvocijenta inteligencije ali i kao prepreke dobrom i dubokom snu.

Tako izraelski znanstvenici tvrde da pušači imaju niži kvocijent inteligencije od nepušača, a IQ pušača se snižava s više pušenja. Studiju u kojoj je sudjelovalo 20 tisuča izraelskih ročnika proveo je dr. Mark Weiser sa suradnicima iz izraelskog medicinskog centra Sheba. Utvrdili su da mladići koji puše kutiju cigareta na dan imaju u prosjeku za 7,5 bodova niži IQ od nepušača i objavili to u američkom medicinskom časopisu "Addiction".

Među ispitanicima bilo je 68 posto nepušača, 28 posto pušača i četiri posto bivših pušača. Dokazano je da su pušači imali znatno niži IQ od nepušača, čak i kada su iz ispitivanja isključeni čimbenici socioekonomskog statusa i stečenog formalnog obrazovanja. Prosječan IQ nepušača bio je 101, a pušača 94.

Kvocijent je polako padao s količinom popušenih cigareta, pa su oni koji puše do pet cigareta na dan imali IQ 98, a oni koji popuše kutiju i više - 90. U istraživanju je sudjelovalo i 70 parova braće od kojih je jedan bio pušač, a drugi ne; u svim slučajevima utvrđeno da brat nepušač ima veći IQ od pušača. Na osnovu tih rezultata, znanstvenici su zaključili da je vjerojatnije to da će osobe s nižim kvocijentom inteligencije prije posegnuti za cigaretom, nego mogućnost da pušenje ljude čini glupljima.

Istraživanja znanstvenika nerijetko su međusobno proturječna, pa tako i u ovom slučaju. Prije otprilike dvije godine švedski su znanstvenici pak utvrdili da inteligencija pušača nije imala utjecaja na njegovu lošu naviku pušenja. Pojedinci s nižom socioekonomskom razinom u zapadnim zemljama imaju veće šanse da će postati pušači, kao i da će sporije prestati s tom navikom u odnosu na njihove bogatije vršnjake, napiso je dr. Tomas Hemmingsson i njegovi kolege u medicinskom časopisu "Psychosomatic Medicine". Hemmingsson i njegov tim s Karolinska Institute iz Stockholma pregledali su podatke 49.321 Šveđana rođenih između 1949 i 1951. godine i koji su prošli testove inteligencije kod prijema u vojsku, u dobi od 18 do 20 godina. U dobi od 18 godina pronašli su povezanost između nižeg IQ-a i vjerojatnosti pušenja, no nakon uključivanja drugih faktora za koje je poznato da su povezani s pušenjem (razvod roditelja, niža razina obrazovanja i psihijatrijska dijagnoza) dosta su smanjili utjecaj IQ-a na pušačke navike, premda ga nisu eliminirali. Švedski su istraživači, štoviše, utvrdili da su muškarci s nižim IQ-om imali manji rizik da postanu teški pušači od onih s višim IQ-om. Onih 373 koji su pušili u dobi od 18 godina, ponovno su intervjuirani u razdoblju od 1981. do 2002. godine, u prosjeku oko 18 godina kasnije, i pokazalo se da je 180 njih, skoro pola, prestalo pušiti. - Studija oduzima ugled teoriji da ljudi koji su počeli pušiti ili ne prestaju zbog činjenice da ne razumiju koliko je pušenje negativno za zdravlje - komentirao je tada Hemmingsson za Reuters Health.

Pušači lošije spavaju od nepušača

Jedno drugo istraživanje, ono koje je vodio dr. Naresh Punjabi s John Hopkins University Shool of Medicine u Baltimoreu, pokazalo je da pušenje otežeava ulazak u duboki san. Pratili su moždanu aktivnost pušača tijekom sna i otkrili da oni spavaju kraće u dubokom snu od nepišača. Pušači su se i žalili na umor nakon buđenja čak četiri puta više od nepušača. Zašto je tako, još nije otkriveno. Ključno pitanje istraživanja bilo je: koliko je za loš san kriv nikotin a koliko mnogi zdravstveni problemi koje pušenje izaziva - bolesti i srca primjerice, kazao je dr. Punjabi.

Ključne riječi

Komentara 7

TY
Tyrael
11:14 24.02.2010.

Pa činjanica je da pametan neće ni počet pušit, čemu istraživanje.

BK
bozidar kahlica
11:21 24.02.2010.

Autor ovog članka ili urednik web stranice sigurno puši tri kutije cigareta na dan, zato što je članak napisao dva puta ili dopustio da se objavi dva puta napisan članak.

RA
razočarani1
11:06 24.02.2010.

zanima me dali se te statistike odnose za oba spola ili samo na muški spol......koliko sam ja upuče i informiran da je kod žena koje vole više pušiti da je IQ veči...i puno su više raspoloženije od onih koje nene puše,sa time se slaže i moja žena........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije