Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetnica za roditelje Kirsty Ketley

Psihologinja poručila: "Djeci nemojte stalno govoriti 'ne', neće vas poslušati kad bude bitno!"

Roditeljstvo
Shuttershock
08.10.2021.
u 09:29

Ako dijete želi na primjer sladoled, recite mu da sad nije vrijeme za slatko i da ga može dobiti nakon ručka ili za vikend, savjetuje stručnjakinja.

Terapeutkinja i savjetnica za roditelje s više od 20 godina iskustva Kirsty Ketley kaže kako roditelji prečesto djeci refleksivno govore ‘Ne’ što, osim što dugoročno može ostaviti posljedice, često rezultira s tim da ih djeca ne shvaćaju ozbiljno.

 - Mnogi vjeruju da odbijanje djetetovih zahtjeva pomaže postaviti granice i da tako podupiru njihov emocionalni razvoj, no istina je suprotna i prečesto odbijanje djetetu može ostaviti trajne emotivne posljedice - kaže Ketley, i sama majka dvoje djece koja u odgoju riječ 'Ne' ne koristi... Evo kako: 

Djevojka (20) uskočila u vrelo Yellowstonea kako bi spasila svog psa

Roditeljstvo
1/2

Drugačije se izrazite

Jedan od načina je da djeci kažete što želite da rade, a ne što ne želite; tako ćete izbjeći grubo 'Ne', a ipak postići željeni rezultat, objašnjava ona i navodi primjer:

"Umjesto da djetetu kažete da ne trči, recite mu da radije hoda".

Foto: Shuttershock

Pokušajte sa "Da, ali kasnije..."

Ako dijete želi na primjer sladoled, recite mu da sad nije vrijeme za slatko ali ga može dobiti nakon ručka ili za vikend, savjetuje stručnjakinja.

Dajte im ograničeni izbor

Riječ 'Ne' možete izbjeći i tako da djetetu ograničite izbor; kad dijete bira na primjer odjeću za izlazak, dajte mu da bira između dvije odjevne kombinacije koje su vama obje prihvatljive, pa nećete morati koristiti zabranu, rekla je Ketley.

Koristite distrakcije

Drugi način da izbjegnete 'Ne' je da koristite tehniku odvlačenja pažnje, objasnila je, pa ako želite izbjeći da dijete dira nešto lomljivo, pokušajte mu odvući pažnju pitanjem poput 'Što misliš, zašto to nije dobro dirati?', poručila je.

A glavni razlog zašto biste trebali manje koristiti tu riječ je, dodaje Ketley, taj što želite da vas dijete posluša onda kad je to zaista bitno.

- Djeca koja stalno slušaju negativne naredbe; kao 'Ne', 'Nemoj' i slično, prestanu te riječi doživljavati, a ako ih izbjegavate izvjesnije je da će vas poslušati kad viknete 'Ne!' kad se dijete nađe u nekoj stvarnoj opasnosti - objasnila je Ketley za The Sun i napomenula da izbjegavanje riječi 'Ne' nikako ne znači da dijete ne treba imati postavljene granice, dapače; razlika je samo u tome kako ćete pred njim sročiti zabrane.

Djeca i slatko: Što točno trebaju izbjegavati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije