Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boje i tradicija podižu raspoloženje

Psihijatri savjetuju da uredite dom i za Noć vještica: "To će koristiti vašem mentalnom zdravlju"

Shutterstock
10.10.2022.
u 07:00

Tradicije poput ukrašavanja doma povezuju nas s djetetom u nama, a boje koje se koriste za jesenski dekor dokazano podižu raspoloženje.

Radost ne proizlazi uvijek iz velikih stvari i događaja, već može doći i iz sitnica, dokle god u svoj život tijekom cijele godine uključujemo ono što nam je ugodno, rekla je za Huff Post psihijatrica u njujorškoj Weill Cornell Medicine bolnici, dr. Elaina DellaCava.

Ona kaže da na naše raspoloženje uvelike mogu utjecati i boje koje mogu pokrenuti val dopamina, a to je potvrdila i studija iz 2020. prema kojoj je upravo narančasta; koja se često koristi u jesenskom ukrašavanju; boja koja se najviše povezuje s radošću.

Tetovaže su `modni hit`, ali ove s kanom će vas oduševiti

1/11

Isto je istraživanje pokazalo da je žuta, još jedna boja popularna za jesensko uređenje doma, također povezana s osjećajima radosti i zabave.

- Isto tako, nekim se radnjama veselimo i zato što su nam postale tradicija - kaže DellaCava, koja se povezuje s osjećajem bliskosti s obitelji ili prijateljima.

"Tradicije poput ukrašavanja doma, npr. za Noć vještica ili za Božić, mogu biti i nešto što ste nosite iz djetinjstva i što vam vraća  sjećanja na nevino i zabavno vrijeme djetinjstva pa su i način da se ponovno povežemo s tim dijelom sebe”, rekla je DellaCava.

- Ljudi vole tradicije i stvari koje se ponavljaju jer vole osjetiti kontrolu - kaže psihijatrica iz Denvera dr. Kim Gorgens.

“Iluzije koje imamo o kontroli nad nekim aspektima života potiču našu mentalnu stabilnost”, kaže Gorgens, pogotovo jer zapravo imamo vrlo malo kontrole nad svojim životima i ne možemo diktirati bitne stvari poput zdravstvenih problema ili otkaza.

Zato je, dodaje, dobro kontrolirati barem nešto, u ovom slučaju ukrase koje stavljamo na prozorsku dasku.

- Dok smo djeca, radujemo se što ćemo naučiti voziti, dobiti pravo glasa ili biti dovoljno stari da pijemo alkohol, no onda odrastemo i sve to izgubimo - rekla je Gorgens, zbog čega svima savjetuje da se koncentriraju na dom i prostor u kojem borave; te ulože malo  vremena i truda da ga uljepšaju.

Ptići flaminga ostali bez roditelja, sad brigu o njima vodi čuvarica koja ih svaki dan vodi u šetnju 😍

 

Komentara 1

BU
burza
10:17 10.10.2022.

Kod nas nije noc vjestica tradicija nego nametnuta potrosacka glupost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije