Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Prvi došli Česi, a sad se samo smjenjuju generacije istih obitelji

02.07.2015., Medulin - Pjescana plaza Bijeca.    Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.07.2015.
u 19:58

Turizam je počeo s privatnim smještajem, koji i danas dominira

Prvi turisti, kakve danas poznajemo, bili su na medulinskom području Česi, a privukao ih je tekstom u njihovim novinama ovdašnji svećenik don Luka Kirac.

Dolazili su vlakom do Pule, a onda u samo mjesto – kočijama. Bili su, dakako, smješteni u privatnom smještaju.

– I danas je ovdje privatnih iznajmljivača najviše, više od 1500, a samo ih Rovinj ima više od nas. I da, generacije iste obitelji se smjenjuju ovdje kao gosti u istoj kući – hvale se domaći, kojima je jedan od susjeda i aktualni ministar turizma Darko Lorencin. Doduše, trenutačno sa zagrebačkom adresom, otkako je u Vladi RH.

Inače, prava obiteljska atmosfera od davnina vlada Medulinom. Osim u obitelji iz vile Vižula; tamo je bilo svašta. Riječ je o vili u kojoj su se odmarali Rimljani, koji su dolazili iz Pule, a ta se atrakcija može razgledati danas kao turistička ponuda.

Već tada se gradilo u skladu s prirodom, jer se vila radila na prirodnim terasama, koje se blago spuštaju prema moru. A što su radili u tom luksuznom zdanju uz more? Kupali se te nosili zlato i srebro, namirisani parfemima, po sobama vile vodila se ljubav (nije bilo kamera pa ništa nije procurilo na internet), rađala su se djeca, ali se i umiralo...

Događale su se i tragedije.

Štoviše, tu nije vladala, ono što bismo rekli, obiteljska atmosfera. Legenda iz te vile kaže kako je Konstantin Veliki ubio svog sina Krispa jer je mladića njegova maćeha Fausta optužila za silovanje i namjeru da oca svrgne s prijestolja.

Faustin adut bila je činjenica da se njezin posinak Krispo sakrio u vili u Medulinu. Otac je istog trena dao pogubiti prvorođenog sina, no ispalo je da ga je upravo supruga uplela u spletku, da sin nije bio ništa kriv, pa je i ona platila glavom... Ugušio ju je u vrućoj kupelji. Ajoj.

>>Picasso naslijedio Dalíja, grad se posve okrenuo umjetnosti

>>Batane, srdele i bitinaduri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije