Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaliteta svakodnevice

Prostata i muško zdravlje: Sve što trebate znati o najčešćim problemima i što napraviti kada se pojave?

Prostata i muško zdravlje
Foto: Shutterstock
1/2
20.11.2023.
u 10:22

Čak 60 posto muškaraca starijih od 40 godina ima neki stupanj povećanja prostate, što sa sobom nosi razne simptomi koji utječu na kvalitetu svakodnevice, ali i intimnog života. Evo kako si pomoći na prirodan način

Vjerojatno niti jedan dio muškog tijela nije toliki tabu kao što je to prostata. Riječ je o žlijezdi veličine kestena, koja je smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva s funkcijom stvaranja i izlučivanja vlastita sekreta koji je dio sjemene tekućine (ejakulata)1.

Sa starenjem, nakon navršenih 40 godina života, kod velikog broja muškaraca dolazi do povećanja prostate, što nužno ne mora značiti prisutnost simptoma. Čak 60 posto muškaraca zrele životne dobi ima neki stupanj povećanja prostate, a postotak se povećava s porastom dobnih skupina. Ipak, češće će ga imati osobe kojima muški članovi obitelji imaju ili su imali povećanu prostatu, a može se pojaviti kod osoba koje boluju od dijabetesa, bolesti srca, erektilne disfunkcije ili pretilosti2.

Kakvi su simptomi i kako se dijagnosticira povećana prostate?

Smetnje pri mokrenju najčešća su tegoba povezana s povećanjem prostate. Kako s povećanjem prostate dolazi do sve jačeg pritiska na mokraćnu cijev, simptomi mogu biti progresivni, a smetnje pri mokrenju učestalije i teže3.

Neki od znakova benigne hiperplazije ili povećanja prostate su naprezanje prilikom mokrenja, odgođeni početak mokrenja, isprekidanost mlaza, dugotrajno mokrenje, nedovoljno pražnjenje, potpuna nemogućnost mokrenja, učestalo mokrenje, višekratno noćno mokrenje i hitni nagon za mokrenjem4.

Već kod pojave prvih simptoma, dobro je posjetiti liječnika koji će na dodir prepoznati koliki je stupanj povećanja. Potom, prema procjeni liječnika, napravit će se i dodatni testovi, kao što su pretraga krvi, urinokultura ili ultrazvuk prostate ili mjehura5.

Foto: Shutterstock

Kako prevenirati, odgoditi ili liječiti tegobe?

Ako se tegobe pojave, liječenje će ovisiti o ozbiljnosti stanja, veličini prostate i simptomima te njihovu utjecaju na svakodnevan život. Nekada će biti dovoljno samo krenuti vježbati i jačati mišiće zdjeličnog dna Kegelovim vježbama ili smanjiti kofein i alkohol te uzimati manje tekućine prije spavanja, ali više tijekom dana, i izbjegavanje sjedenja na hladnim mjestima, dok će kod težih simptoma liječnik uvesti farmakoterapiju6.

No s obzirom na visok postotak muškaraca, koji se u zreloj životnoj dobi suočavaju s tegobama prostate, važno je prije svega djelovati preventivno, što znači uvođenje zdravih životnih navika, kao što je kretanje, zdrava prehrana, izbjegavanje pušenja i alkohola te redovito odmaranje7.

Jedan od načina prevencije, ali i olakšavanja tegoba je i uvođenje određenih dodataka prehrani, koji se temelje na biljnim sastojcima te su obogaćeni vitaminima i mineralima potrebnima za zdravlje prostate i muškog reproduktivnog sustava.

Jedan od takvih dodataka prehrani je i Prostenal Control, koji u sebi sadrži biljne vrste koje doprinose normalnoj funkciji prostate, bubrega i mokraćnog sustava – ekstrakt plodova biljke Sabal palma (Serenoa repens), veliku koprivu i ekstraktom ploda biljke Tribulus terrestris. No, osim navedenih biljnih vrsta, ovaj dodatak prehrani obogaćen je cinkom, koji utječe na održavanje normalne razine testosterona u krvi i doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, ali i vitaminima B6 i D3 koji reguliraju hormonsku aktivnost i doprinose normalnoj funkciji imunosnog sustava.

Prostenal Control svojim sinergijskim djelovanjem doprinosi održanju kvalitete života svakog muškarca i tako omogućuje bezbrižnu svakodnevicu.

Prostenal Control je dodatak prehrani, nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Sadržaj nastao u suradnji sa Stadom.

1 Izvor

2 Izvor

3 Izvor

4, 5 Izvor

6 Izvor

7 Izvor

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije