Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ!

Prodaju bočice s bisfenolom A kako bi se riješili starih zaliha

dijete
01.04.2010.
u 08:07

Iako proizvođači dječjih bočica prestaju koristiti bisfenol A za njihovu proizvodnju, trgovci ih masovno i dalje prodaju.

Dječje bočice od plastike koja sadrži bisfenol A (BPA), sporan sastojak sumnjiv kao uzročnik brojnim teškim bolestima, ovih su dana na noge digle javnost u Velikoj Britaniji. Ispostavilo se da ih i dalje prodaju tamošnja dva najveća lanca trgovina dječjom opremom, Boots i Mothercare, premda proizvođači bočica za dojenčad istodobno potiho prestaju upotrebljavati BSA u proizvodnji kako bi ublažili strahove roditelja izazvane zbog više studija objavljenih u medicinskim časopisima koje povezuju ozbiljne zdravstvene probleme u laboratorijskih životinja izloženih spornu sastojku.  

Prodaja do jeseni

 Boots, najveći britanski lanac drogerija, prodaje BPA bočice s Disneyevim likovima koje je proizveo Tommy Tippee, koji je pak za izradu vlastitih bočica tu sintetski proizvedenu hormonsku supstanciju koja se dodaje za čvrstoću plastike prestao upotrebljavati, piše The Independent. Mothercare pak prvo je najavio prestanak prodaje kontroverznih bočica do siječnja 2010. godine, no taj su rok produljili pa zalihe bočica bez oznaka na ambalaži namjerava prodavati do kraja jeseni.

 Kanada i tri američke države, Connecticut, Wisconsin i Minnesota, zabranile su BPA u dječjim bočicama, a Američka administracija za hranu (FDA) zabrinuta je zbog učinka na dojenčad i malu djecu te podupire uklanjanja iz dojenačkih proizvoda.

 Francuska je počela o tome sve glasnije razmišljati, no BPA je uglavnom dopušteno upotrebljavati u cijelom svijetu.

 Ima znanstvenika koji strahuju da izaziva rak dojke, srčane bolesti, pretilost, hiperaktivnost, dijabetes, urođene mane i neplodnost, no mnogi i podupiru njegovu daljnju sigurnu uporabu. Na hrvatskom tržištu bočica s bisfenolom A vjerojatno ima premda zastupnici nekih poznatih brendova kažu da ih nemaju više na zalihama, ali ne mogu tvrditi da ih nema po trgovinama. Na hrvatskom tržištu već dulje postoje i bočice Born Free koje ne sadrže bisfenol A.

 – Naše bočice Born Free prve su na tržištu bez bisfenola A. Izrađene su od PES plastike (polietersulfonska plastika). Sve tvrtke koje postoje na hrvatskom tržištu, a i na europskom, još imaju bočice izrađene od polikarbonatne plastike kojoj je glavna komponenta BPA. U SAD-u i Kanadi sve bočice i predmeti izrađeni od polikarbonatne plastike zabranjeni su. Veliki proizvođači poput Aventa, Dr. Brownsa, Playtexa Tommyja Tippeea i drugih i dalje ih prodaju u Europi da se riješe milijunskih neprodanih štetnih bočica – kaže Sandra Mlinac Leskovar iz Myristica, zastupništva za bočice Born Free.

 Nepotrebna fama

 Međutim, naši stručnjaci smatraju da nema mjesta strahu.

 – Bisfenol A najispitivanija je kemikalija na svijetu i Europska agencija za hranu još stoji iza propisane dopuštene količine. Bočice su zabranjene u Kanadi i SAD-u isključivo zbog preventivnih razloga jer ako netko dovodi u pitanje sigurnost djece, teško je tome se usprotiviti se, ali toksičnost dopuštenih količina nije ustanovljena ni u jednom istraživanju, ni izbliza – kategorična je mr. Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće upotrebe Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Ovdje se, smatra ona, stvara nepotrebna fama, a opasnost od azbesta pred očima nam je i ništa se ne čini. 

Komentara 1

KI
kisrub
11:11 01.04.2010.

Ovakvi nepismeni tekstovi sve se češće pojavljuju na stranicama. Prvo, gramatički su katastrofa, drugo ne donose nikakve točne informacije. Molim vas kakava je informacija sadržana u rečenici \"Francuska razmišlja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije