Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Primjena lokalne anestezije u dentalnoj medicini

Primjena lokalne anestezije u dentalnoj medicini
Foto: Shutterstock
22.02.2018.
u 15:00

Učinak bezbolnosti lokalnog anestetika ipak nije svemoguć i upotrebljiv u svakoj situaciji.

Lokalna anestezija vrlo je značajna za stomatološku praksu jer se uz pomoć nje mogu izvesti gotovo svi zahvati u usnoj šupljini. Manje je opasna od opće anestezije, ne iziskuje opremljenost ambulante aparaturom, lijekovima i kadrovima potrebnim za opću anesteziju, a pacijent nakon završenog zahvata može odmah kući.

Lokalna anestezija je privremena bezbolnost (analgezija) određenog područja koja se postiže ubrizgavanjem anestetika u tkivo. Mehanizam nastanka bezbolnosti jest u gubitku sposobnosti naših živaca da provode živćane impulse pa tako nastaje njihov najpoželjniji učinak - sprečavanje prijenosa bolnog podražaja.

Gubitak osjeta pri primjeni lokalnog anestetika

Pri primjeni lokalnog anestetika svi osjeti se ne gube istom brzinom. Osjet dodira prenose najveća, temperaturu srednja, a bol u promjeru najtanja senzorna vlakna, zato prvo nestaje osjet boli, zatim osjet za toplo i hladno, a dodir i na kraju dubinski osjet se posljednji gube. Zbog toga pacijent tijekom zahvata osjeća „da se nešto događa“ iako ne osjeća bol. Ovaj osjet koji put uplaši pacijente pa pomisle da „anestezija ne djeluje“. Razloga za strah zapravo nema, jer je osjet dodira i pritiska tijekom zahvata normalna i očekivana pojava koja ne uzrokuje znatniju nelagodu

Ovisno o vrsti i načinu primjene lokalnog anestetika, kao i zahvata u ustima, djelovanje može trajati od 20-450 minuta. Kod rutinskog zahvata ekstrakcije zuba ili čišćenja dubokog karijesa, anestezija traje u prosjeku 2-3 sata. Kad je zahvat gotov, anestezija još uvijek djeluje, pa je potrebno upozoriti pacijente da ne jedu ništa dok anestezija ne popusti. Naime, često se zna dogoditi da se pacijent jako ugrize za meka tkiva obraza ili jezika, a toga nije svjestan čime dolazi do nepotrebne komplikacije..

Kada anestetik nije rješenje?

Učinak bezbolnosti lokalnog anestetika ipak nije svemoguć i upotrebljiv u svakoj situaciji. Kod prisustva akutne upale na mjestu primjene, njegov učinak slabi, pa se bol osjeti tijekom zahvata bez obzira na količinu ili vrstu njegove primjene. U toj situaciji potrebno je prvo riješiti upalu pa će Vam liječnik možda propisati antimikrobni lijek (antibiotik) ili može pokušati sa tehnikom primjene provodne anestezije tzv. „blokade“ živca, kad se anestetik ne aplicira izravno u operacijsko područje u već se deponira u blizini živca na mjestu njegovog tijeka.

Bezbolan stomatološki zahvat želja je svakog pacijenta pa često, u strahu od boli, pacijenti traže da se i najmanji zahvat, pa i pregled, obavlja uz anesteziju. Potrebno je razumjeti da je za neke zhavate suradnja i osjetljivost pacijenta važna liječniku pa se ti zahvati trebaju izvoditi bez anestezije što će vam vaš stomatolog naglasiti. Strah od zahvata ne treba poistovjetiti sa boli, razgovarajte sa svojim stomatologom prije zahvata.

Slučajevi u kojem se lokalna anestezija ne smije primijeniti jesu alregija na anestetik ili pomoćne tvari i upala na mjestu primijene.

  • Odluku o potrebi primjene anestetika prepustite liječniku
  • Ako vas je strah zahvata, razgovarajte sa vašim stomatologom
  • Prije nego nastavite uobičajene aktivnosti, pričekajte da djelovaje anestezije prođe

Doc.dr.sc. Kristina Peroš
Doc.dr.sc. Ivana Šutej
Katedra za farmakologiju
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije