Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pohrana matičnih stanica iz mliječnih zubi

Zubi
Foto: Shutterstock
12.02.2018.
u 13:00

Matične stanice su nediferencirane stanice u ljudskom tijelu koje imaju sposobnost razviti se u specijalizirane stanice s novom, specijaliziranom funkcijom.

Matične stanice imaju ulogu u obnavljanju i popravljanju oštećenih stanica i tkiva, jer zbog svoje mogućnosti neograničene diobe, mogu nadomjestiti druge stanice u tijelu i regenerirati oštećeno tkivo. Mliječni zubi mogu biti idealan izvor matičnih stanica za regeneraciju zubnih struktura i kosti, te moguće liječenje ozljeda živčanog tkiva ili degenerativnih bolesti. Povećanjem broja ljudi pogođenih degenerativnim bolestima, bit će sve veće potrebe za novim mogućnostima liječenja zbog stalnog starenja populacije. Budući da je čuvanje matičnih stanica odluka roditelja prvi korak upućen je njima da ostave mliječni zub u sterilnoj otopini soli i nazovu banku za pohranu matičnih stanica iz zuba ili kontaktiraju stomatologa u banci.

Procedura pohrane mliječnih zuba

Izvađeni zub bi trebao imati pulpu crvene boje, ukazujući na to da je pulpa dobila protok krvi sve do vremena uklanjanja zuba, što je indikativno za održivost stanica. Ako je pulpa

sive boje, vjerojatno je da protok krvi u pulpu bio ugrožen, a time su i matične stanice vjerojatno nekrotične i više se ne mogu oporaviti.

Procedura pohrane mliječnih zuba je takva da roditelji trebaju nakon vađenja staviti mliječni zub u specijaliziranu otopinu i nazvati banku za pohranu matičnih stanica iz zuba ili kontaktirati stomatologa u vremenu do 40 h od vađenja zuba. Zubi koji postaju klimavi, bilo kroz traumu ili bolest nisu kandidati za oporavak matičnih stanica.

Stomatolog pregledava svježe izvađen zub i prenosi u bočicu koja sadrži hipotonični fosfat s puferiranom otopinom soli. Bočica se pažljivo zapečati i termički izolira, nakon čega se stavi u izoliranu metalnu transportnu posudu. Tako izolirana transportna posuda održava uzorak u hipotermalnom stanju tijekom prijevoza. Tvrtka koja se bavi bankama matičnih stanica koristi isti uređaj kao i onaj koji se koristi za transport matičnih stanica iz stomatološke ordinacije do laboratorija. Kako bi matične stanice ostale sposobne za život, važno je pripaziti da vrijeme i temperatura uzorka budu u potrebnim granicama. Kada stomatološka banka dobije bočicu s uzorkom, slijedi protokol ispiranja, dezinfekcije, izolacije pulpnog tkiva.

Pohranjivanje matičnih stanica osigurat će njihovu dostupnost u budućnosti, onda kada to ljudima bude najviše potrebno. Matične stanice će imati najveći učinak ako se pohrane dok su pacijenti mladi i zdravi.

1. Mliječni zubi mogu biti idealan izvor matičnih stanica.

2. Matične stanice će imati najveći učinak ako se pohrane dok su pacijenti mladi i zdravi.

Lucija Lomnicki dr.med.dent.
Prof.dr.sci. Dubravka Negovetić Vranić, specijalist dječje i preventivne stomatologije, Predsjednica radne skupine za odnose s medijima, marketing i dentalnu industriju u dentalnoj medicini Ministarstva zdravstva

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije