Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zdravi zubi - sretan dječji osmjeh

zdravi zubi
Foto: Thinkstock
02.02.2018.
u 12:01

Projekt četkanja zuba u dječjim vrtićima Primorsko goranske županije

Ako se zdravlje usne šupljine gleda kao dio općeg zdravlja i želimo da dijete bude u potpunosti zdravo tada i zdravlje usne šupljine mora biti besprijekorno. Zdravlje zuba se može kvalitetno očuvati ako se osoba pravovremeno educira o tome što treba poduzeti da se spriječi nastanak karijesa i drugih oralnih oboljenja. Dakle, briga o oralnom zdravlju treba početi od malih nogu, u predškolskoj dobi.

Osnovne mjere koje se moraju poduzimati želimo li sačuvati zdravlje zuba uključuju: pravilnu prehranu, pravilnu i redovitu oralnu higijenu, upotrebu fluorida te redovite kontrole kod doktora dentalne medicine. S tim mjerama treba započeti što ranije, najbolje bi bilo od samog rođenja djeteta kada roditelji mogu upotrijebiti već prva znanja o pravilnoj prehrani i oralnoj higijeni. Temelj prevencije karijesa i drugih oralnih oboljenja je edukacija pacijenta o spomenutim mjerama. Kao i inače u životu s edukacijom i stjecanjem dobrih navika treba početi što ranije. Kako veliki broj djece u dječjim vrtićima provodi veliki dio dana poželjno bi bilo posvetiti pažnju održavanju oralne higijene tijekom boravka u ustanovi, na isti način kako se posvećuje pažnja i drugim oblicima higijene.

Ovu problematiku prepoznali su zdravstveni djelatnici u Primorsko-goranskoj županiji te su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Medicinski fakultet u Rijeci i KBC Rijeka u suradnji osmislili preventivni program kojim se dječji vrtići stimuliraju da provode oralnu higijenu te da za to budu certificirani. Projekt financira PGŽ.

Da bi se uključili u program i dobili certifikat da su ustanova koja brine o oralnom zdravlju dječji vrtići moraju ispuniti slijedeće uvjete:

  1. Osobe odgovorne za provođenje programa u vrtiću i odgajateljice prolaze edukaciju od strane NZZJZ PGŽ vezano uz provedbu programa s posebnim naglaskom na četkanje zubi.
     
  2. Osobe odgovorne za provođenje programa u vrtiću i odgajateljice održavaju edukaciju roditelja u sklopu redovnih roditeljskih sastanaka u vrtiću vezano uz provedbu programa u vrtiću i značaju oralne higijene kod kuće i u vrtiću.
     
  3. Dječji vrtić stvara uvijete za provedbu četkanja zuba u vrtiću temeljem preporuka epidemiologa NZZJZ PGŽ te isto provodi tijekom godine. Ti uvjeti su: svi higijenski postupci koje provode sama djeca nadziru se od strane odgajateljica, korištenje pribora za svako dijete isključivo je osobno, četkanje je osigurano u malim grupama, pribor se kontrolirano odlaže na za to predviđenom mjestu, a prostori za čaše i četkice su podijeljeni u pretince kako bi se spriječio dodir pribora različitih korisnika ili slučajna zamjena. Pribor (čaše i četkice) se najmanje 1 puta tjedno pere istim postupkom kao što je i pranje posuđa te se dezinficira. Četkica za zube se mijenja nakon najviše 2 mjeseca od početka korištenja.
     
  4. Dječji vrtić omogućuje studentima dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci dolazak u vrtić i provedbu edukacije djece o važnosti oralne higijene i pravilne prehrane. Studenti prikazuju pravilno četkanje zuba i vježbaju s djecom u sanitarnom čvoru po grupama.
     
  5. Dječji vrtić sukcesivno tijekom godine izvještava Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ o učinjenom.

Do sad je u program uključeno 100% državnih i 57% privatnih dječjih vrtića na području PGŽ, preko 1000 djece. U program su uključeni i drugi subjekti kao što su privatne ordinacije ili poliklinike te razni drugi donatori. Oni svojim donacijama osiguravaju opremanje sanitarnih prostora s ormarićima za držanje pribora za oralnu higijenu te time pomažu dječjim vrtićima da stvore uvijete za provedbu četkanja zuba. Svake godine pri dodjeli certifikata posebne zahvalnice također budu dodijeljene i njima.

Ono što ovaj projekt uz edukaciju o pravilnoj oralnoj higijeni i pravilnoj prehrani daje djeci i njihovim roditeljima su i preporuke za očuvanje oralnog zdravlja:

  1. Redovito provoditi oralnu higijenu kod kuće i u ustanovi u kojoj dijete boravi.
     
  2. Redovito posjećivati doktora dentalne medicine od 6 mjeseci starosti pa na dalje, barem 2 puta godišnje. On može dati sve savjete za očuvanje oralnog zdravlja koji će biti individualizirani glede potreba dotičnog pacijenta.
     
  3. Ukoliko se ipak pojavi karijes, što ranije otići k doktoru dentalne medicine jer i mliječni zubi trebaju biti sanirani!

Izv. prof. dr.sc. Danko Bakarčić, dr.med. dent.
specijalist pedodont
Sveučilište u Rijeci Medicinski Fakultet
Studij dentalne medicine, Katedra za Dječju stomatologiju
KBC Rijeka, Klinika za Dentalnu medicinu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije