Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrovanje hranom

Prijete crijevne viroze, stiže nam i salmonela

'Smiling Little Boy And Girl Eating Ice Cream Cones'
'PhotoObjects.net'
Autor
Sonja Hoffman
10.07.2010.
u 11:00

Trenutačno imamo povećan broj oboljelih od kampilobakterioze – kaže dr. V. Lesnikar

Iako ljetne vrućine muče građane, sa Zagrebačkog zavoda za javno zdravstvo stižu dobre vijesti – epidemija salmonelom nema. 

Iznenađenje jer je ljeto 

Epidemiolozi kažu da je to iznenađenje za ovo doba godine, no s obzirom na valove zahlađenja u proteklih mjesec i pol dana, možda sezona salmoneloza i crijevnih zaraza uzrokovanih hranom još nije počela. 

– Prijavljeni su nam samo sporadični slučajevi crijevnih viroza praćenih proljevima, no ništa ozbiljno – istakla je epidemiologinja sa Zavoda dr. Vladimira Lesnikar. 

Stručnjaci su jedino zapazili da je ove godine više slučajeva kampilobakterioza. 

– Riječ je o zarazi bakterijom koja je često na sirovu mesu, a spada u zoonoze, bolesti koja se sa zaražene životinje ili konzumacijom njena mesa prenosi na čovjeka i izaziva lakše oblike proljeva, a teži oblik bolesti javlja se samo u osoba oslabljena imuniteta, kroničnih bolesnika i male djece – objasnila je dr. Lesnikar. 

Bakterija koja uzrokuje kampilobakteriozu je gram negativna (njeno ime Campylobacter na grčkom znači savijeni štapić, op. a), a najčešća je u životinjskom izmetu jer obitava u probavnom traktu. Ipak, za razliku od ljudi, životinjama ne izaziva probleme. 

– Kuhanjem i pečenjem hrane ova se bakterija lako uništava pa se iz povijesti bolesti pacijenata najčešće pronađe da se zarazio konzumirajući meso koje nije bilo dovoljno pečeno ili je, poput pilećeg batka, nakon obrade ostalo “krvavo oko kosti” – objasnila je. 

U iščekivanju invazije 

I dok se brojne salmoneloze tek očekuju, liječnici upozoravaju da se proljev i boravak u bolnici mogu jednostavno izbjeći. 

– Pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane najvažniji su – upozorila je epidemiologinja i dodala da iako izgledaju “lagano”, ljeti treba izbjegavati kremaste kolače, a sladolede je najbolje izabrati među onima industrijske proizvodnje. 

– U kremama koje nisu termički obrađene, a sadrže jaja salmonela se lako namnoži (posebice ako su kolači ostavljeni da dulje vrijeme budu na sobnoj temperaturi) toliko da izaziva teške proljeve – objasnila je dr. Lesnikar. 

Osim proljeva salmonela može izazvati i teže posljedice. 

– Može prijeći u krv i izazvati bakteriemiju, a riječ je o jednoj vrsti sepse koja se nužno mora liječiti antibioticima i ima izuzetno težak tijek – objasnila je dr. Lesnikar.

Ipak, ističe, zaraza salmonelom u nekih ljudi može proći i bez simptoma jer jačina proljeva i bolova često ovisi o količini želučane kiseline u svakog pojedinca. 

– Želučana kiselina uništava ovu bakteriju, no nema je svaki čovjek u istim količinama – objašnjava dr. Lesnikar.

Svima onima koji se unatoč brojnim upozorenjima stručnjaka ipak zaraze epidemiolozi poručuju da je nužno obratiti se liječniku ako proljev i povraćanje unatoč dijeti ne prolaze dulje od dva dana. 

– Važno je mirovati te uzimati dosta tekućine, vode ili čaja, jer se proljevom i povraćanjem gube šećeri i minerali iz tijela, a može nastati i dehidracija, osobito u kombinaciji bolesti s ljetnim vrućinama – istaknula je dr. Lesnikar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije